Muziekthema’s

2022

Michiel van Westering, oprichter en artistiek leider van de Leidse Hofjes Concerten, heeft Leiden jarenlang verrijkt met zijn oneindige kennis en enthousiasme, zijn uitstekende oor voor muziek en oog voor talent. Na zijn plotseling overlijden zet het bestuur, in samenwerking met een organisatieteam van vrijwilligers, zich in om het geesteskind van Michiel te laten voortbestaan. 

Wij zijn daarom heel trots dat de Leidse Hofjes Concerten ook dit jaar weer een podium biedt waarop professionele musici hun passie aan het publiek ten gehore kunnen brengen. Binnen de vier nieuwe themalijnen die er voor deze editie zijn ontwikkeld, vindt u een prachtig programma met een enorme diversiteit aan muziekstijlen. Van jazz en pop tot klassiek en wereldmuziek. Dat wilt u toch niet missen?!

Sound & Space

Ieder hofje is uniek. Niet alleen qua sfeer en historie, maar ook op het gebied van akoestiek. De uitvoering van een muziekstuk is dus afhankelijk van de ruimte waarin het wordt gespeeld. Moet het zachter, sneller, harder of langzamer gespeeld worden? Voor Sound & Space schrijven componisten een ruimtelijke compositie voor een specifiek hofje.

Roots & Routes

Ieder instrument heeft haar eigen oorsprong en plaats in de geschiedenis. Onder Roots & Routes staan instrumenten centraal en vertellen we aan de hand van muzikale voorbeelden over hun rijke, muzikale wereldreis én historie. Ga mee op ontdekkingsreis langs muziek en artiesten en ontdek historische feiten waar u nog geen weet van had.

Kunst & Kennis

Waarom spelen we muziek op een bepaalde manier? De uitvoering van muziekstukken vertelt vele verhalen. Veranderen ideeën over uitvoering door de jaren heen? En welke factoren zijn er dan van invloed op zulke veranderingen? Kunst & Kennis geeft een kijkje in dit denkproces. Ontdek musici en hun motivatie achter de uitvoering van een muziekstuk.

Talenten & Tijd

Wat is talent? Is het iets wat zich op jonge leeftijd uit of ontpopt het zich ook op latere leeftijd? En ontwikkel je talent of stelt een talent je in staat om jezelf te ontwikkelen? Talent & Tijd brengt Jong Talent en Oude Helden samen! Geniet van opkomende musici die bekende werken ten gehore brengen en van gevestigde artiesten die jong talent aan u voorstellen.