LINE UP 20 MEI 

Äktaro

Droom weg bij muzikale Zweedse landschappen!

Äktaro brengt hulde aan de tijdloze melodieën van traditionele Zweedse volksliederen. Bo Floor en Siebren Smink ontmoetten elkaar aan het Conservatorium van Amsterdam en werden samen verliefd op Zweedse volksmuziek – Äktaro was geboren. Hun muziek combineert oude Zweedse volksmelodieën met speelse jazzimprovisaties en weerspiegelt de sereniteit van de Zweedse landschappen.

ANOUK VAN DER VOET & JENNY HELENE WÜBBE 

Internationale moderne danseressen over een hedendaags thema

De Nederlandse Anouk van der Voet en de Duitse Jenny Helene Wübbe ontmoetten elkaar in 2019 tijdens hun dansopleiding in Berlijn. Deze dansvoorstelling gaat over het kerkhof van chatgesprekken dat zich opbouwt in de telefoon van iedereen die wel eens swiped op een dating app. Anouk en Jenny vieren liefde en vriendschap met humor, openhartigheid en virtuoze dans.

DULFER & WITTEVEEN

Bonte Avond

Leuk weetje: Thomas en Deborah spelen een heel ander programma dan de dag hiervoor!

Saxofonist Deborah Witteveen en fagottist Thomas Dulfer leerden elkaar kennen bij het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Sindsdien werken ze samen aan een bonte verzameling van stukken van eeuwenoude tot hedendaagse klassieke muziek. De arrangementen voor hun repertoire maken zij vaak zelf, resulterend in programma’s vol flair en virtuositeit. Met hun stichting Future Sounds zetten ze zich in om klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken.

HARPIST JOOST WILLEMZE

Prijswinnend harpist neemt je mee naar een ander universum

Joost Willemze is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Hij won vorig jaar de Dutch Classical Talent Award en is dit jaar Artist in Residence bij het Grachtenfestival in Amsterdam. Joost kan als geen ander virtuositeit en subtiliteit verenigen, en laat zijn publiek altijd met open mond achter.

OLGA PASJTSJENKO

Internationaal meesterpianiste vertelt Clara’s verhaal

Clara Schumann was een ongelooflijk voorbeeld van een vrouwelijke artiest, die in haar eigen tijd al veel gevierd en vereerd werd – ze was een rondreizende pianiste met een enorm repertoire bestaande uit de meeste virtuoze stukken geschreven door zowel haar voorgangers als tijdgenoten. In dit programma presenteert de gelauwerde pianiste Olga Pasjtsjenko stukken uit Clara’s eigen repertoire en stukken van haar toen hopeloos verliefde toekomstige echtgenoot Robert Schumann. Frederic Chopin, met wie Clara en Robert bevriend waren, had veel bewondering voor Clara’s muzikaliteit. Clara nam op haar beurt de stukken van Chopin op in bijna al haar talrijke concerten.

Olga is één van de spannendste pianisten van onze tijd en kruipt voor dit programma in de huid van Clara Schumann.

TRIO RUSANOVSKY

Raffinement en virtuositeit in één familie

Het Oekraïens-Nederlandse Trio Rusanovsky is een uitzonderlijk muzikale familie. Leon Rusanovsky en zijn twee kinderen Julia en Arthur presenteren een kleurrijk en sprankelend programma. Op het programma staan werken uit de klassieke canon, van Dvořák en Kodály, maar ook Oekraïense liederen, eigen composities en improvisaties.

LIDY BLIJDORP

Meestercelliste speelt haar programma Goudvis met Cello

‘Van wazige droom tot felle attaque: Blijdorp kan alles.’ luidde het oordeel van de Volkskrant.

Lidy Blijdorp is een gepassioneerde celliste met een enorme vertelkracht, geprezen vanwege haar onthutsende muzikaliteit. Haar debuut-CD ‘Journeyers’ ontving maar liefst twee Edisons. Op het Leidse Hofjes Festival speelt Lidy de zesde en laatste cellosuite van J.S. Bach en de cellosuite van Gaspar Cassado.

PIETER VAN LOENEN & TOBIAS BORSBOOM

Robert, Clara en Johannes

Pieter van Loenen en Tobias Borsboom zijn twee gelauwerde jonge musici die het viool-piano duo graag in een eigenwijs jasje steken. Ze brachten samen het album The Silence Between uit, dat volgens OpusKlassiek ‘ronduit betoverend’ is. Op het Leidse Hofjes Festival spelen Pieter en Tobias een programma rond de bijzondere driehoeksvriendschap tussen Robert Schumann, Clara Schumann en Johannes Brahms.

Tromboneklas van het Koninklijk Conservatorium

Spetteren, gonzen, brommen en zingen!

Onder leiding van Sebastiaan Kemner, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, laten de bijzondere 19 talenten van het Koninklijk Conservatorium alle facetten van de trombone zien. Het spettert, het bromt, het gonst en het zingt! Studenten komen van over de hele wereld om in Den Haag te studeren en het ensemble bestaat dan ook uit musici van 12 verschillende nationaliteiten. In de Burcht spelen de jonge blazers een divers programma van mooie koperklanken.

SEEING SOUNDS

Kaja en Diederik nemen je mee in de wereld van het zien van klanken!

Laat je zintuigen prikkelen tijdens Seeing Sounds, een interdisciplinaire performance waar beeld en muziek samenkomen. Violiste en illustrator Kaja Majoor en cellist Diederik Smulders vonden hun inspiratie in synesthesie, het fenomeen waarbij een zintuigelijke waarneming ook andere zintuigen beïnvloedt. Kaja en Diederik zijn klassiek geschoold, maar zijn ook erg geïnteresseerd in het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines. Tijdens deze voorstelling worden zelfgemaakte grafische partituren uitgevoerd, waarbij kleuren, vormen en bewegingen worden omgezet in harmonieuze melodieën en bijzondere klanken.

KIKA SPRANGERS

Jazztrio van wereldklasse in een ongewone setting

In dit trio ontmoet saxofonist Kika Sprangers bassist Ton Felices en drummer Jamie Peet. De ritmesectie verrast met avontuurlijk spel en aardse steadyness en daagt Kika uit om harmonisch helder te spelen zodat de afwezigheid van een pianist of gitarist geen gemis is maar eerder een welkome afwisseling vormt met Kika’s reguliere bands en projecten. Het avontuurlijke trio speelt eigen originals en standards uit het jazzrepertoire.

CLUB CHURCH

Hoe voelt het om los te gaan als God over je schouder meekijkt?

Club Church, genoemd naar de befaamde queer nachtclub in Amsterdam, is een voorstelling geïnspireerd door een plek van tegenstellingen: het goddelijke en het godslasterlijke.

Voor veel leden van de queergemeenschap fungeert de club als een toevluchtsoord voor zelfontdekking, zelfexpressie en acceptatie. Met deze openbaring van vrijheid komt echter ook een besef van opgelegde schaamte. Trombonisten Sebastiaan Kemner en Andrew Macleod verkennen in dit programma de complexe relatie tussen religie en queerness.

DAAHOUD SALIM QUINTET

Jazz wereldsterren veroveren Leiden!

Onze hoogsteigen artist in residence Daahoud Salim zal met zijn succesvolle jazzformatie het publiek trakteren op swingende ritmes, rijke harmonieën en pakkende melodieën. De muziek van het Daahoud Salim Quintet kenmerkt zich door een mix van energie en spiritualiteit. Het benadrukt de balans tussen traditie en moderniteit en biedt een expressieve, rijke en levendige ervaring. Hun hypnotiserende, energieke en spirituele hardbop is gebaseerd op composities van de jonge pianist en zijn vader Abdu Salim. De groep speelde al over de hele wereld, vorig jaar nog in het Lincoln Centre in New York, en strijkt nu eventjes neer in Leiden.

LUCRETIA STARKE & EKATARINA UVAROVA

Hemelse barok

Sopraan Lucretia Starke begon haar muzikale opleiding toen zij negen jaar oud was op de Kathedrale Koorschool in Suriname. In Nederland ontdekte zij haar liefde voor barokmuziek en is haar studie begonnen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier ontmoette ze Ekaterina Uvarova, een Russische gitarist en luitist die net zo thuis is op verschillende historische instrumenten als op de moderne gitaar.

DE WIJKMUZIKANTEN

Het verrassingsconcert…!

Vijf muzikanten zijn na jarenlange training klaargestoomd om hun allereerste concert te spelen. Na lang wachten valt er een mysterieuze flyer op hun mat met daarop hun eerste echte concert

aangekondigd! Wat een verrassing! Maar: Wat als je opeens heel erg vals speelt voor het publiek? Of je instrument vergeet? Of nog erger: Uit je broek scheurt! Het Verrassingsconcert gaat over dat knagende gevoel van beren op de weg zien en het tegenovergestelde van elkaar zijn. Hoe ga je daarmee om? En wanneer laat je het los?

Na de voorstelling is er de mogelijkheid voor kinderen om de instrumenten van dichtbij te ervaren.

PIANOTRIO VAN ENGELENHOVEN, BESEMER EN PEIGNÉ

Dit drietal laat Sijthoff trillen zoals nooit tevoren!

Dit jonge ensemble valt op door hun loepzuivere uitvoeringen van het de grote klassieken. Of het nu Beethoven, Brahms of Schubert is, deze drie topmusici duiken er volledig in en trakteren de toehoorders op een memorabele uitvoering. Elise Besemer en Clément Peigné spelen allebei in Koninklijk Concertgebouworkest, en samen met Ramon van Engelenhoven vormen ze dit ijzersterke trio.

DUO DURVILLE

De pianoneven met een luchtig klassiek programma!

Vandaag vullen twee volle neven het Hof van Meermansburg meermaals met dansbare deuntjes. Op de twee zelf meegebrachte piano’s pingelen zij de Sabeldans en een Samba van Milhaud. Jupiter, the Bringer of Jollity van Holst brengt een vrolijke noot op deze Leidse locatie. Het neveneffect van dit concert is een glimlach op je gezicht!

VALENTINE BLANGÉ & CEM KARAYALÇIN

Viool en gitaarimprovisaties van het hoogste niveau

Op het Leidse Hofjes Festival spelen Cem en Valentine eigen versies van jazzmuziek van Dizzy Gillespie en Duke Ellington, klassieke werken van Kreisler en Bartok, een oude Schotse volksmelodie, een Argentijnse Zamba, en virtuoze muziek van de Amerikaanse Harry Bluestone.

Valentine en Cem ontmoetten elkaar op het Conservatorium van Amsterdam en spelen
samen sinds 2021. Het duo brengt twee muzikale werelden bij elkaar in originele
composities en eigenzinnige arrangementen van klassieke muziek, jazz en alles
daartussenin. Bij hun concerten laten ze de bladmuziek thuis en wordt er volop
geïmproviseerd. Valentine en Cem wonnen in 2022 de eerste prijs in de categorie
‘Jonge Makers’ op het Nederlands Vioolconcours.

DUO DURVILLE

De pianoneven stelen de show met een licht klassiek programma!

Vandaag vullen twee volle neven het Hof Meermansburg meermaals met dansbare deuntjes. Op de twee zelf meegebrachte piano’s pingelen zij de Sabeldans en een Samba van Milhaud. Jupiter, the Bringer of Jollity van Holst brengt een vrolijke noot op deze Leidse locatie. Het neveneffect van dit concert is een glimlach op je gezicht!