LINE UP 19 MEI

VIRIDE KWARTET

Een van de meest spannende en spraakmakende jonge kwartetten van dit moment!

Het Viride Kwartet is een van de meest spannende en spraakmakende jonge kwartetten van dit moment. Salomé Bonnema, primarius van dit kwartet is de prijswinnaar van het Nederlands Vioolconcours, de Oskar Backprijs 2024.

De leden van het Viride Kwartet (Salomé Bonnema, Nadia ten Kate, Sedna Heitzman en Jurre Koopmans) leerden elkaar kennen op de School Voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en spelen sinds de oprichting van het kwartet in 2017 intensief samen. Het Viride Kwartet probeert een zo divers mogelijk repertoire te presenteren, en brengt ook een graag een ode aan Nederlandse componisten. Vandaag spelen ze dan ook, naast Beethovens Strijkkwartet no.7, het eerste strijkkwartet van Willem Pijper.

ELISE BESEMER KCO TRIO

Stervioliste neemt haar collegas van het Koninklijk Concertgebouworkest mee naar Leiden!

Elise Besemer gaat met haar collega’s van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Martina Forni en Joris van den Berg, het waagstuk aan om het razend moeilijke strijktrio van Beethoven Op. 9 nr.1 te vertolken. Het bijzondere van dit strijktrio is dat alle drie instrumenten een gelijkwaardige rol spelen. Melodie, begeleiding en basstem wisselen elkaar af. Geen concurrentie, maar louter en alleen subliem samenspel.

HARPIST JOOST WILLEMZE

Prijswinnend harpist neemt je mee naar een ander universum

Joost Willemze is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Hij won vorig jaar de Dutch Classical Talent Award en is dit jaar Artist in Residence bij het Grachtenfestival in Amsterdam. Joost kan als geen ander virtuositeit en subtiliteit verenigen, en laat zijn publiek altijd met open mond achter.

ALWAN الوان 

Kleurenpalet op wereld(s)niveau

Alwan الوان  is een trio samengesteld uit de klassiek geschoolde mezzosopraan Emma Nelson, klarinettist Ghaeth Almaghoot en qanun-speler Shaza Manla. De naam ‘Alwan’ staat voor kleuren, tonen en nuances in het Arabisch. Hun inspiratie halen ze uit de tradities van het Midden-Oosten, de Balkan en de Ottomaanse muziek, maar ze laten zich ook inspireren door de klassieke westerse muziek. Zo ontstaat er een caleidoscoop van klanken en kleuren waar traditionele oude en nieuwe muziek samenvloeien en alle grenzen worden overschreden.

ARTIST IN RESIDENCE DAAHOUD SALIM

Internationaal gelauwerd jazz en klassiek pianist met een haarfijne touché

Daahoud is een echte muzikale duizendpoot. Zijn repertoire rijkt van klassiek tot jazz en zijn improvisatietalent maakt elk concert tot een bijzondere ervaring. Wat er ook op het programma staat, in Daahoud’s handen raakt het altijd een gevoelige snaar door zijn unieke talent voor helderheid en gevoelige kleurnuances. Dit jaar heeft hij voor de jubileumeditie van het Leidse Hofjes Festival zelfs zijn gehele kwintet meegenomen – net terug uit de Blue Note New York strijken ze neer de historische binnenstad van Leiden!

TRIO RUSANOVSKY

Raffinement en virtuositeit in één familie

Het Oekraïens-Nederlandse Trio Rusanovsky is een uitzonderlijk muzikale familie. Leon Rusanovsky en zijn twee kinderen Julia en Arthur presenteren een kleurrijk en sprankelend programma. Op het programma staan werken uit de klassieke canon, van Dvořák en Kodály, maar ook Oekraïense liederen, eigen composities en improvisaties.

DULFER & WITTEVEEN

You Only Live Once

Saxofonist Deborah Witteveen en fagottist Thomas Dulfer leerden elkaar kennen bij het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Sindsdien werken ze samen aan een bonte verzameling van stukken van eeuwenoude tot hedendaagse klassieke muziek. De arrangementen voor hun repertoire maken zij vaak zelf, resulterend in programma’s vol flair en virtuositeit. Met hun stichting Future Sounds zetten ze zich in om klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken.

MANITO

Hoe de sterren staan en de wind waait

Gipsy-flamencogitarist Manito speelt met vuur en passie en zonder zich vast te klampen aan conventies of verwachtingen. Hij speelt naar eigen zeggen ‘hoe de sterren staan en de wind waait’. Zijn spel is intuïtief en rijk aan diverse invloeden, maar de gipsyrumba uit de Camargue blijft steeds als een rode draad door zijn muziek lopen. In het bitterzoete karakter van dit programma komen alle facetten uit het leven aan het licht.

BENJAMIN BRITTEN ENSEMBLE

Wolfgangs en Benjamins speelse pareltjes

Het Benjamin Britten Ensemble speelt werken van twee van de grootste genieën uit de muziekgeschiedenis: Benjamin Britten en Wolfgang Amadeus Mozart. De hobokwartetten van beide componisten blinken uit in een sprankelende klankwereld vol speelsheid en elegantie, met levendige ritmes en gracieuze melodieën, waarin elk instrument zijn eigen stem heeft. Hoboïst Vincent van Wijk, artistiek leider van het Leidse Hofjes Festival, speelt samen met strijkers uit het Nederlandse topsegment: Julia Kleinsmann (viool), Liselot Blomaard (altviool) en Ketevan Roinishvili (cello).

Zet de (kinder)champagne maar alvast klaar, dit concert wordt een muzikaal feestje!

OLGA PASHCHENKO

Internationaal meesterpianiste vertelt Clara’s verhaal

Clara Schumann was een ongelooflijk voorbeeld van een vrouwelijke artiest, die in haar eigen tijd al veel gevierd en vereerd werd – ze was een rondreizende pianiste met een enorm repertoire bestaande uit de meeste virtuoze stukken geschreven door zowel haar voorgangers als tijdgenoten. In dit programma presenteert de gelauwerde pianiste Olga Pashchenko stukken uit Clara’s eigen repertoire en stukken van haar toen hopeloos verliefde toekomstige echtgenoot Robert Schumann. Frederic Chopin, met wie Clara en Robert bevriend waren, had veel bewondering voor Clara’s muzikaliteit. Clara nam op haar beurt de stukken van Chopin op in bijna al haar talrijke concerten.

Olga is één van de spannendste pianisten van onze tijd en kruipt voor dit programma in de huid van Clara Schumann.

LUCRETIA STARKE & EKATARINA UVAROVA

Hemelse barok

Sopraan Lucretia Starke begon haar muzikale opleiding toen zij negen jaar oud was op de Kathedrale Koorschool in Suriname. In Nederland ontdekte zij haar liefde voor barokmuziek en is haar studie begonnen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier ontmoette ze Ekaterina Uvarova, een Russische gitarist en luitist die net zo thuis is op verschillende historische instrumenten als op de moderne gitaar.

ANOUK VAN DER VOET & JENNY HELENE WÜBBE 

Internationale moderne danseressen over een hedendaags thema

De Nederlandse Anouk van der Voet en de Duitse Jenny Helene Wübbe ontmoetten elkaar in 2019 tijdens hun dansopleiding in Berlijn. Deze dansvoorstelling gaat over het kerkhof van chatgesprekken dat zich opbouwt in de telefoon van iedereen die wel eens swiped op een dating app. Anouk en Jenny vieren liefde en vriendschap met humor, openhartigheid en virtuoze dans.

BUT WHAT ABOUT

Interactief kinderprogramma!

Just Press Play (3+) is een spannende interactieve voorstelling in de vorm van een speeltuin begeleid door muziek van But What About. Tijdens de voorstelling komen kinderen er al snel achter dat verschillende objecten verschillende reacties geven in de muziek. But What About werkt zo verfijnd als een klassiek muziektrio, met de energie van een rockband en de creativiteit van free jazz. Een programma voor jong en oud.

DUO KEMNER VASI

Spaceship earth

De combinatie piano-trombone is niet altijd voor de hand liggend, daarom is de zoektocht naar nieuw repertoire een belangrijk onderdeel van het DNA van dit duo. Het opsporen van vergeten muziek, het bewerken van bestaande stukken en de samenwerkingen met componisten uit binnen- en buitenland, resulteren in programma’s die verrassend en verhalend zijn en die het klassieke concertpodium vaak een beetje opschudden. In hun nieuwe programma Spaceship Earth verkennen Sebastiaan en Andrea de klanken van het universum, onder andere met een gloednieuwe compositie van Trevor Grahl.

CARILLON STADHUIS & TROMBONEKLAS KC

Uniek concert met de klokkentoren van het Leidse Stadhuis!

Onder leiding van Sebastiaan Kemner, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, laten de bijzondere talenten van het Koninklijk Conservatorium alle facetten van de trombone zien. Het spettert, het bromt, het gonst en het zingt! Studenten komen van over de hele wereld om in Den Haag te studeren en het ensemble bestaat dan ook uit musici van 12 verschillende nationaliteiten. De trombonisten spelen samen met het carillon van het Leidse Stadhuis, bespeeld door Gijsbert Kok. In een nieuw werk van Cristiano Melli, zullen nog nooit eerder gehoorde klanken door de stad schetteren!

JONG KC

Deze jonge jazzcats laten u zien wat swingen is!

Dit jaar presenteren we met voor het publiek van het Leidsche Hofjes Festival drie unieke jazzcombo’s van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium, onder de bezielende leiding van Robert Koemans, Sebastiaan van Bavel en Thomas Pol.
Laat je betoveren door, onder anderen, de tijdloze muziek van George Gershwin, de soul van Ray Charles en de genialiteit van Charlie Parker. Deze getalenteerde musici zullen je meenemen op een muzikale reis in de jazz muziek.

Mis deze kans niet om te genieten van deze concerten op zondag 19 mei om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Wees erbij en laat je verrassen door de bruisende energie van deze jonge talenten!

STAN VAN DE WETERING TRIO

Van intieme ballads tot opzwepende improvisaties

Het Stan van de Wetering Trio, met de bedreven saxofonist Stan van de Wetering, virtuoze gitarist Vincent Koning en meesterlijke bassist Frans van Geest, neemt je mee op een onvergetelijke reis tijdens de aankomende Leidse hofjes concerten.

Stap in de wereld van swingende jazz ritmes en harmonieën, waar dit getalenteerde trio zijn muzikale meesterschap tentoonspreidt. Van intieme ballads tot opzwepende improvisaties, het Stan van de Wetering Trio weet als geen ander hoe ze het publiek kunnen betoveren en meeslepen met hun geluid en speelstijl.

Geniet van een middag vol bruisende energie en muzikale interactie, terwijl de klanken van de saxofoon, gitaar en contrabas samensmelten en u even mee terug nemen naar de 50’s & 60’s, de hoogtijdagen van de jazz!

MELODIA TRIO

Een brug tussen oost en west

Een bijzonder trio bestaande uit twee Iraanse broers en een Nederlandse zangeres. Ze nemen je mee op reis door de melodieën van de liefde. Ze vertellen verhalen uit het oud-Perzische epos de Shahnameh van Ferdowsi, omlijst door muziek die oost en west samenbrengt.