Programma

Live muziek in alle genres

Nieuw talent en bekende namen… van klassiek tot pop en meer… tijdens de Leidse Hofjes Concerten is er muziek voor liefhebbers van alle genres en leeftijden. Op deze pagina vindt u alle musici die zullen deelnemen aan de editie van 2022.

Programma indeling en tijdschema bekend!
Laat de voorpret maar beginnen! In dit tijdschema ziet u precies wie wanneer en waar zal optreden. Zo kunt u alvast uw eigen route van de dag plannen. Let wel op! Er kunnen zich in de aanloop naar het evenement nog laatste wijzigingen voordoen. Check dus voor uw bezoek nog even deze website voor alle zekerheid.

Kom ook genieten van al deze fantastische musici op unieke locaties. Bestel direct uw tickets!

Sound & Space

Genre:
Klassiek /
Kids

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Young Trombone Collective

Deze groep jonge talenten speelt een programma dat laat zien dat leeftijd geen rol speelt als het om muziek gaat én ze geven het hele weekend trombone workshops. Het Young Trombone Collective bestaat uit talentvolle jonge Nederlandse trombonisten (max. leeftijd ca. 18 jaar). De oudste leden maken telkens plaats voor een nieuwe jongere generatie. Het New Trombone Collective geeft hen de mogelijkheid om het trombonespel en samenspel tot een hoger niveau te brengen. Inmiddels zijn veel van deze talenten succesvol afgestudeerd aan het conservatorium en zetten hun eerste schreden op het pad van professioneel musicus.

Mis het niet! Het Young Trombone Collective geeft naast optredens ook workshops tijdens de Leidse Hofjes Concerten.

Meer informatie over Young Trombone Collective

Genre:
Singer-songwriter

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september
zondag 4 september

*afgelast* Willem Bodhi *afgelast*

De optredens van de ietwat eigenzinnige Bodhi met zijn akoestische gitaar kenmerken zich door de intensiteit waarmee hij speelt. “Het is de bedoeling dat de mensen even alles vergeten, genieten van de muziek, en daarna weer naar huis gaan.” Hij treedt altijd zonder setlijst op, stemt zijn repertoire ‘on the spot’ af op de situatie, het weer, het soort publiek, etc. Kortom, u beleeft altijd een unieke ervaring! Naast eigen werk speelt hij ook werk van o.a.: Bryan Adams, Herman Brood, Del Amitri, David Gray, André Hazes en nog veel meer!

Meer informatie over Willem Bodhi

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Matthieu Acosta *nieuw toegevoegd!*

Matthieu Acosta, zoon van een Arubaanse vader en een Nederlandse moeder, is opgegroeid in een gezin van gitaristen.

Op jonge leeftijd is Matthieu gestart met klassieke gitaar. Vanaf zijn 14e leeftijdsjaar maakt hij de keuze voor Flamenco doordat hij in aanraking kwam met de geweldige muziek van Paco de Lucia. Matthieu heeft vanaf de HMD tot aan de Master of Music gestudeerd bij Codarts, onder de begeleiding van de grootmeester Paco Peña.

Ook heeft Matthieu gespeeld bij verschillende prominente tv-concerten, bijvoorbeeld o.a. bij Vrije Geluiden met Paco Peña en als solist met het NNO voor het Koningsdagconcert 2018. Met zijn virtuoze spel zoekt hij voortdurend naar nieuwe wegen om te ontdekken terwijl hij trouw blijft aan de traditionele elementen van flamenco met een geluid dat vaak wordt gekarakteriseerd als sterk, helder, vol en rond.

Meer informatie over Matthieu Acosta

Genre:
Jazz

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Hugo Sips *nieuw toegevoegd!*

Gitarist Hugo Sips speelt voornamelijk jazz uit de tijd dat jazz nog popmuziek was. Denk aan artiesten zoals Django Reinhardt, Frank Sinatra, Bing Crosby en Duke Ellington. Naast swing, waltz, bossa en ballads zingt hij tussendoor ook engelse en franse stukken uit die tijd.

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Sweelinck Koperkwintet

Een daverend muzikaal tafereel, dat kerken in heel het land rijkelijk vult met koper- en orgelklanken: het Sweelinck Koperkwintet speelt bij de Leidsche Hofjesconcerten samen met organist Jochem Schuurman. Het ensemble bestaat uit koperblazers van maar liefst vijf verschillende conservatoria en is opgericht om orgelmuziek, letterlijk, nieuw leven in te blazen. Voor de unieke bezetting van koperkwintet, orgel en slagwerk is geen muziek geschreven en derhalve schrijven de leden van het kwintet al hun arrangementen zelf. Deze vijf jonge muzikanten, afkomstig uit heel Nederland, zijn verenigd door de muziek en staan ieder optreden garant voor vuurwerk en spektakel.

Ze spelen tijdens de Leidse Hofjes Concerten twee programma’s:

 • A-programma: in de Lokhorstkerk zal het kwintet barokmuziek ten gehore brengen van o.a. Händel, Sweelinck en Preatorius.
 • B-programma: In de Hartebrugkerk spelen zij romantische muziek van o.a. Strauss, Wagner, Bruckner en Boëllmann.

Meer over Sweelinck Koperkwintet

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Antonio en Celine

De routes van de Zuid-Italiaanse contrabassist en cellist Antonio Alemanno en de in Leiden geboren zangeres Celine Werkhoven kwamen voor het eerst samen in Italië in 2010. Pas 9 jaar later kruisten hun paden zich opnieuw, dit keer in Nederland. Deze tweede ontmoeting leidde tot een muzikale samenwerking die zich sindsdien regelmatig verplaatst tussen beide landen. Op hun muzikale reis nemen ze u mee langs een verrassende mix van zowel bekende als zelf geschreven nummers; het mooiste liedje van Billie Holiday, de warme klanken van een Frans chanson, een swingende guilty pleasure en een groeiend aandeel poëtisch eigen werk. Beide muzikanten maken gebruik van een loop pedal, waarmee live meerstemmige arrangementen kunnen worden opgebouwd. Laat u verrassen door de warme klanken van contrabas en stem, virtuoze solo’s op de cello, rakende teksten en ritmische meesterwerkjes.

Meer informatie

Genre:
Jazz

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Gingerella & The Blondtones

Met een kleur aan verfijnde miniaturen, subtiele schetsen en rake taferelen schildert zij u een heel andere wereld – die toch niet helemaal vreemd zal zijn. Met the Blondtones, een handzaam maar ongedacht rijk palet, kleurt Gingerella de grauwheid van het huidige bestaan, een lichte toets hier, een accent daar. Laat u verrassen door de energie en verfrissende arrangementen van Gingerella & The Blondtones. Zij nemen u graag mee in hun passie voor swing uit de jaren voor de oorlog of, zoals zij het zelf formuleren, ‘lichte grammofoonmuziek met een eigen ‘twist’. De band bestaat uit vijf enthousiaste musici met jarenlange ervaring die het publiek iedere keer weer weten te verrassen met hun energie, verfrissende arrangementen, de muzikaliteit en het contact met het publiek.

Meer over Gingerella & The Blondtones

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Janneke Stoute, Sebastiaan Haverkate & Maarten Wilmink

Misschien wel de meest bijzondere klankkleur mogelijk: de stem en de trompet. Bach wist het al en schreef een van zijn absolute meesterwerken voor deze zeldzame combinatie. De wens om deze cantate, Jauchzet Gott in allen Landen, uit te voeren was de aanleiding voor drie jonge muzikanten om de koppen bij elkaar te steken. Tijdens de Hofjesconcerten zal hij klinken, in een speciale bewerking voor orgel, trompet en sopraan. Het programma wordt omlijst met enkele vrijwel vergeten aria’s van Scarlatti en Händels adembenemende Eternal Source of Light Divine. Eventjes hoeft u niets anders meer.

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Van Amsterdam Duo

Het Van Amsterdam Duo is al ruim 10 jaar een begrip en weet steeds jong en oud te raken. Broer en zus, Vincent en Jeanine van Amsterdam, zijn perfect op elkaar ingespeeld. Laat je meevoeren door mooie samenklanken en spannend gekozen repertoire. Op hun repertoire staan klassieke werken van onder andere Bach en Vivaldi, naast meer hedendaagse componisten zoals Kusjakow en Piazzolla. In de laatste jaren zoekt het Van Amsterdam Duo de samenwerking met Nederlandse componisten. Het duo wil, naast het spelen van geweldige klassieke muziek, ook componisten aansporen om de klassiekers van morgen te schrijven voor deze succesvolle combinatie. Dit resulteerde in een aantal werken bijv. van Bram Kortekaas (2013) en van Bernard van Beurden (2015). In het voorjaar van 2022 schreef Jesse Passenier een nieuwe compositie voor het duo die ook te horen zal zijn op de Leidse Hofjesconcerten, deze compositie speelt zich af op het snijvlak tussen klassiek, tango en jazz muziek.

Meer informatie over Van Amsterdam Duo

Genre:
Jazz

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Michael Varekamp band

Het Jazz project ‘Spirits’ is het muzikale verhaal over de spirituele achtergrond van Michael Varekamp en zijn muzikale vriendengroep. Zoals bij velen gaf de pandemie bij gebrek aan externe prikkels aanleiding tot zelfreflectie. Dit leidde tot een innerlijke reis naar zijn artistieke essentie. Er diende zich een bonte mengeling van inspiratiebronnen aan. Zijn voorouders uit diverse windstreken zoals Trinidad & Tobago, Noord Afrika en Frankrijk, uiteenlopende muzikale voorbeelden zoals Miles Davis, Louis Armstrong, Wayne Shorter, Toumani Diabaté en natuurlijk zijn eigen kinderen. De muziek is ruimtelijk en uitgerekt en verzinkt in klanken waarin men soms van het ene punt naar het ander gaat, en soms juist steeds dieper graaft in een groove of klankbeeld. Het gehele gezelschap gaat een intuïtieve verbinding aan waarbij iedereen put uit zijn eigen achtergrond en artistieke bibliotheek. Dit levert intense en kleurrijke muziek op waarbij het meditatieve element niet wordt geschuwd.

Bandleden: Erik Kooger, Harry Emmery, Dimitri Shapko, Wiboud Burkens en Michael Varekamp

Genre:
Klassiek/
Kids v.a. 2,5 jaar

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Krulmuziek

Wat is er leuker dan muziek maken op borden en bakjes? Natuurlijk om samen met Krulmuziek op potten en pannen live mee te doen met de vrolijkste klassieke muziek! Jullie genieten samen van de muziek op viool, altviool, cello en fluit… en denk erom: stilzitten hoeft niet, want jullie kunnen gezellig meedoen. De vrolijke, ontroerende én opzwepende klassieke muziek van de strijkers nodigt uit om samen te tikken, te roeren, te trommelen en je te verstoppen. Beleef het mee samen met je dreumes, peuter of jongste kleuter. Na het concert is er even de gelegenheid voor de kinderen om ook zelf op een kleine viool te spelen bij de Meet&Greet met de muzikanten. Neem gerust een eigen kleedje mee om samen met je kind heerlijk te kunnen zitten.

Meer over Krulmuziek

Genre:
Jazz

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Stan van de Wetering Hammond Group

De Stan van de Wetering Hammond Group is een super swingend kwartet waarin de veelzijdigheid en het prachtige geluid van het Hammond orgel centraal staat. Vul deze prachtige Hammond klanken aan met een ritmesectie vol vuur en een saxofonist die de jazztraditie van haver tot gort kent en je waant je zo weer in de jaren ’60, de glorieuze jaren van de hard-bop! Het ensemble bestaat uit: Stan van de Wetering (saxofoon), Matt Daniel (Hammond orgel), Richie Reichgelt (gitaar) en Wouter Kuhne (drums).

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Dans- & Concert Draaiorgel

De Westfries is een zeer compleet en volwaardig 92-toetsinstrument. Dit orgel speelt luchtige, vlotte en romantische dansmuziek maar ook oude en nieuwe tophits, marsen, serenades alsmede klassieke stukken zoals ouvertures, walsen en balletmuziek. Het draaiorgel is gebouwd in 1986/1987 door orgelbouwer Dhr. J. Verbeeck. In 2001 is het gekocht door de familie Van Vliet, die nu nog steeds de eigenaren van het orgel zijn. In 2002 heeft Leny Noyen uit Leiden het schilderwerk aangebracht. De jaren erna zijn er nog meerdere verbijzonderingen aangebracht. Het front is voorzien van bladgoud en bladzilver.

Een voorproefje van Dans- en Concertorgel ‘De Westfries’

Roots & Routes

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Isobel Warmelink en Alessandro Soccorsi

Isobel Warmelink en Alessandro Soccorsi zijn samen op zoek naar de diversiteit van het repertoire voor viool en klavier. Isobel, winnares van het Nederlands Vioolconcours en Alessandro, die naast pianist ook componist is, inspireren elkaar in het vinden van oude en nieuwe, lieflijke en ruige, bekende en minder bekende werken voor viool en piano. Tijdens de Leidse Hofjes Concerten brengen Isobel en Alessandro een spannend programma met werken van o.a. John Adams, Alexandre Tansman en Bach.

Meer info over Isobel en Alessandro.

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september
zondag 4 september

Rusanovsky trio

Dit trio bestaat uit Leon Rusanovsky en zijn twee kinderen Julia en Arthur Rusanovsky. Hun muziekprogramma’s bestaan uit klassiek repertoires afgewisseld met bekende volksliederen, tango’s, improvisaties en eigen composities. Zij presenteren een kleurrijk, levendig, melancholisch en emotioneel programma waarbij de viool, altviool, piano en gitaar in verschillende combinaties te horen zijn.

 • Programma zaterdag: o.a. volksmuziek van Legrand, Zequinha de Abreu en een eigen compositie. Maar ook Dvorák worden uitgevoerd. Heel bijzonder zijn de Oekraïense liederen.
 • Programma zondag: o.a. Yiddishe volksmuziek, tango’s van Gardel en de k klassieke werken van Reger en Bach komen aan bod.

Meer informatie

Genre:
Klassiek/

Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Jasper Iturrospe

Jasper brengt een divers gitaar programma met meerdere stijlen. Een programma met klassieke en Zuid-Amerikaanse muziek, bewerkingen van jazzmuziek, Oosterse muziek, eigen muziek en meer. Naast gitaar is hij de laatste jaren ook muzikaal actief met compositie, producing en enkele nieuwe muziekprojecten gecombineerd met zang, saxofoon, woordkunst en live-electronics.

Meer informatie over Jasper

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Mediterranean Brass Quintet

Het Mediterranean Brass Quintet is opgericht in 2020 door Luis Tajuelo en Ledion-Leonidas Zhupali, om in tijden van corona met andere collega musici te kunnen musiceren. Na enkele succesvolle openluchtconcerten ontstond het idee met dit kwintet door te gaan. In deze samenstelling delen zij uiteindelijk hun muzikale ideeën en dagen zij elkaar uit nieuwe muziek te ontdekken. Hun herkomst uit verschillende landen (Spanje, Portugal, Moldavië en Griekenland) geeft de groep een heel bijzondere kleur. Ze spelen muziek van verschillende stijlen, periodes en landen, waarmee ze hun publiek uitnodigen tot meedansen en genieten in een prettige omgeving.

Meer informatie

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Katell

Katell is bij liefhebbers van het Franse chanson al lang geen onbekende meer. Je kunt de in Frankrijk geboren zangeres zonder overdrijven dé ambassadrice van het (eigentijdse) Franse lied in Nederland noemen. Sinds 2016 is ze bekend bij het grote publiek dankzij deelnames aan diverse talentshows op tv. De zangeres ademt Franse en Nederlandse roots en zet een krachtige en sensationele performance neer. Katell wordt begeleid door Matthijs van Til (piano), Dirk Overbeek (accordeon) en Joost Visser (drums/percussie).

Meer informatie over Katell

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Manito

‘Lagrima Gitana’ – De Spaanse gitaar is voor Manito een verlengstuk van zijn ziel. Hij combineert flamenco met zigeuner traditionals op een onnavolgbare manier met veel expressie en een prachtige klankkleur. Zijn spel op de flamencogitaar is intuïtief en rijk aan diverse invloeden. Met zijn verhalende improvisaties houdt Manito een dialoog met zijn publiek. Geen enkel optreden is hetzelfde.

Meer informatie over Manito

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Fleetway band

Fleetway is opnieuw van de partij bij de Leidse Hofjesconcerten! Sinds 2017 spelen zij een divers repertoire met soul, pop, blues, rock ’n roll en countrymuziek in en rond Leiden. Zwijmel weg in de zon bij een heerlijke ballad van o.a. Chris Isaac en Bonnie Raitt of swing mee op de hits van Elvis Presley en Dusty Springfield.

Meer over Fleetway Band

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Sebastiaan Kemner en Andrea Vasi

Het klassieke duo Sebastiaan Kemner & Andrea Vasi is er één van de Dutch Classical Talents. Het duo speelt trombone en piano in een breed repertoire. Naast de intensieve samenwerking met zijn duo partner, pianiste Andrea Vasi, maakt Sebastiaan ook deel uit van muziekcollectief Ludwig, het New Trombone Collective, en het Bruckner Quartet. Als medeoprichter van Lonelinoise, een platform voor nieuwe muziek, krijgt Sebastiaan de kans om uitgebreid te experimenteren met hedendaagse klassieke muziek, één van zijn grootste passies.

Meer over Andrea Vasi en Sebastiaan Kemner

Genre:
Klassiek/
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Lignum klarinetensemble

Klarinetensemble Lignum speelt o.l.v. Hendrik Jan Lindhout een divers repertoire, van Bach tot Reich en van pop tot volksmuziek. Ze geven eigen concerten, doen mee aan festivals (binnen en buiten) en gaan om de paar jaar op concertreis naar het buitenland. Ook zoekt Lignum de samenwerking met andere orkesten en kunstdisciplines en probeert het ensemble aan te haken bij Leidse verenigingen en activiteiten om ook verbonden te blijven met zijn Leidse wortels.

Meer informatie over Lignum

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Jochem Schuurman

Jochem Schuurman is een jonge veelzijdige musicus. Hij is uitvoerend musicus en geeft concerten als solist, is betrokken bij nieuwe composities en is artistiek adviseur van de Stichting Organum Frisicum. Hierin vallen zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap direct op. Inmiddels kan hij zich bogen over de vele (internationale) prijzen die hij in de loop der jaren in de wacht heeft gesleept bij prestigieuze orgelconcoursen. Jochem is titulair organist van de Martinikerk te Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842.

Meer informatie over Jochem

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Izhar Elias & Israel Golani

Passacalli Passegiati: Getokkelde Barok

De combinatie van twee barokgitaren of een barokgitaar en een theorbe biedt een waaier aan klankkleuren. Oude muziek specialisten Izhar Elias (barokgitaar) en Israel Golani (barokgitaar / theorbe) pakken naast intieme tokkels ook uit met opzwepende en swingende dansen. Ze spelen muziek die zelden ten gehore wordt gebracht, mede door de manier waarop de akkoorden zijn genoteerd. Deze zogenaamde Alfabeto notatie brengen Izhar en Israel weer tot leven in werken van G.P. Foscarini. De bijzondere duetten van Francesco Corbetta zijn ondanks hun buitengewone complexiteit aan harmonieën toch ook zeer dansant. Het is deze combinatie van pure verfijning en een volkse aard die Corbetta geliefd maakte aan het hof van Versailles, bij Lodewijk VIV.

A-programma: R. de Visée, F. Corbetta, G.P. Foscarini
B-programma: F. Corbetta, R. de Visée, S. Landi, G.G. Kapsberger

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Dis, Dat ‘n’ D’udda

Geïnspireerd door Americana, New Orleans Early Jazz en Mississippi Country Blues brengen zij een swingende mix van vrolijke Blues zoals de Bluz bedoeld was. Met muziek voornamelijk uit de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw (het begin van de platen/muziekindustrie), van Hokum tot Ragtime, zetten zij een unieke sfeer neer.

Bandleden: Jiggi Jiamont – Guitar & Vocals, Tom “SmokeDogg” Smits – Guitars, Fezz-Lightnin’ – Double Bass en Chris Vandenbosch – Harmonica. Aangevuld met Mr. KicX – Piano.

Genre:
Straatmuziek /
Blue trash / Blue grass

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

The Bucket Boyz

Daan van den Ende (gut bucket), Kris Ian Augsburger (Chinese eetstokjes) en Berk Ruijter Augsburger (banjo) maken maximum muziek met minimale middelen! Deze straatmuzikanten noemen hun stijl ‘Blue Trash’. Ze zingen en vertellen een muzikaal verhaal over hun avonturen als straatmuzikanten. Hun performance is opzwepend, inspirerend en maakt dat jong en oud niet stil kan blijven zitten!

Meer over de The Bucket Boyz

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Salsaband Abanicos

Abanicos is een spetterende salsaband die op iedere gelegenheid het publiek aan het swingen krijgt. De band bestaat uit gepassioneerde zangeressen, een stomende ritmesectie met bongo’s, conga’s, timbales, bas en piano, en een strak blazerskwartet met trompetten en saxofoons. Zij spelen Latijns-Amerikaanse muziek met veel salsa en merengue. Dus als de zon al niet vanzelf schijnt, spelen zij hem wel tevoorschijn!

Meer informatie over Abanicos

Genre:
Jazz

Te beluisteren op:
zondag 4 september

The Remote Brassband

Onvergetelijke TV en Filmtunes uit de 60er, 70er, 80er en 90er live uitgevoerd voor vijf blazers en een percussionist. Originele arrangementen met af en toe ruimte voor uitmuntende (maar niet te lange) geïmproviseerde solo’s. Dit unieke sextet speelt akoestisch en is daarmee een bijzondere act voor ieder Film en Muziek festival.

Meer informatie over The Remote Brassband

Genre:
Jazz

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Wild Bill and the Invisible Men

Trombonist (maar ook componist, zanger en fluitert) Willem Kiewiet de Jonge speelt met zijn band The Wild Bill & the Invisible Men zijn eigen composities. Met dit septet nam hij reeds drie cd’s op met eigen werk. Gezien zijn voorkeur voor kleine subtiele ensembles is Willem begonnen met de site smallband.nl

Meer over The Wild Bill & the Invisible Men

Genre:
Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Rockademy

Rockademy is dé muziekschool van Leiden en sinds 2009 een begrip! Rockademy is de eerste laagdrempelige en eigentijdse privé-muziekschool met een unieke praktijkgerichte lesmethode voor beginners en gevorderden en voor zowel jong als oud. Rockademy maakt muziek bereikbaar voor iedereen zonder overbodige theorieën en notenschrift. Muziek maken doe je toch voor je plezier? Rockademy is uniek en heeft diverse mogelijkheden: zangles, gitaarles, drumles, pianoles en DJ-les. Je leert er alle populaire muziekstijlen, dus niet alleen rock.

Meer informatie over Rockademy

Genre:
Wereldmuziek /
Kids 9+

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Verteltheater Hakawati met: Mo’s Reis

Ron Vervuurt (verteller) en Mohanad Ataya (Ud-speler) nemen je mee op reis, zoals een echte traditionele Syrische verteller (de hakawati) dat zou doen. Vreemde gebeurtenissen en rare wezens kruisen je pad, deze reis is niet zonder gevaar. Het lijkt wel een verhaal uit duizend en één nacht. Wat is echt en wat niet? Deze avontuurlijke reis wordt begeleid op de Arabische voorloper van de luit en gitaar: de Ud.

Meer informatie over Ron Vervuurt en Mohanad Ataya.

Kennis & Kunst

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Lonelinoise

Alles kan muziek zijn. The Garden of Cage is een ode aan de grote meester; geen ingewikkeld programma over ontoegankelijke muziek, maar een speeltuin van geluiden die verrassend zijn en vaak ook rustgevend en vol onverwachte schoonheid. Op 5 september is het 110 jaar geleden dat John Cage, één van de grootste muzikale genieën van de 20ste eeuw, is geboren. Hij heeft een diepe indruk nagelaten op het muzikale landschap van onze tijd – van de Beatles tot Boulez. Het Eva van Hoogeveenhof wordt omgetoverd tot een oase van klanken waar het publiek rustig tussen de bloemen kan zitten of wandelen terwijl de muziek van alle kanten over ze heen spoelt. The Garden of Cage wordt gebracht door: Sebastiaan Kemner – trombone, Vincent van Wijk – hobo en Astrid Haring – harp

Meer informatie over Lonelinoise.

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Practicum Musicae Orkest

Het Practicum Musicae Orkest is opgericht als aanvulling op de minor Practicum Musicae die aangeboden wordt door de Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium. Daarin volgen dubbelgetalenteerde studenten naast hun studie aan de universiteit ook lessen op het conservatorium om zich zo in beide richtingen te ontwikkelen. In het orkest werken de studenten aan samenspel, maar ze komen ook in aanraking met veel verschillende muziek. Naast muziek maken op hoog niveau, wil het orkest ook graag wetenschap en kunst dichter bij elkaar brengen, bijvoorbeeld door samenwerking met wetenschappers te zoeken of zelf een relevante programmering te ontwikkelen.

Het orkest wordt geleid door dirigent Aafko Boonstra, die zelf ook in de Practicum Musicae-minor naast zijn wiskundestudie met dirigeren is begonnen. Tijdens de Hofjes Concerten laten ze een zeer afwisselend programma horen onder de noemer “Nazomeren met het Practicum Musicae Orkest”:

 • Deel 1 van het Celloconcert in C van Joseph Haydn voor zes cello’s
 • De Serenata in Vano van Carl Nielsen
 • Delen uit de Strijkersserenade van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
 • Toegift

Meer over Practicum Musicae

Genre:
Klassiek/
Jazz

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Jong NBE West

Het NBE heeft al duizenden kinderen en jongeren gestimuleerd eigen muziek te componeren en samen muziek te maken. Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. De essentie is zelf muziek maken, als componist en/of als speler. Al ruim twintig jaar is de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een begrip, met een jaarlijks ander thema en onder het motto ‘alles mag en alles kan, als je het maar zelf verzonnen hebt’.

Meer informatie over Jong NBE West

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Het Zingend Hart

Leids kamerkoor Het Zingend Hart, naar de gelijknamige dichtbundel van Reve, bestaat momenteel uit 20 zangers en zangeressen o.l.v. dirigent Guido van Swieten. Tijdens de Leidse Hofjesconcerten 2022 zal Het Zingend Hart met acteurs Nicoline van der Beek en Anthonie Meijers een stadswandeling door Leiden maken die Mahler en Freud op 26 augustus 1910 hebben gelopen. Deze wandeling zal per dag tweemaal plaatsvinden. Het koor zal muziek uit de tijd van Mahler ten gehore brengen: van Diepenbrock, van Mendelssohn, en een bewerking van een stuk van Mahler zelf (Mahler heeft immers niets voor kamerkoor geschreven). Aangevuld met o.a. straatmelodieën en muziek van Mozart, die Mahler zeer waardeerde.

Meer informatie over deze stadswandeling en Het Zingend Hart

Genre:
Klassiek/

Jazz

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Valentine Blangé en Cem Karayalçin

Valentine Blangé (1998) en Cem Karayalçin (1999) leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam, waar Valentine klassiek viool studeert en Cem jazzgitaar. Er volgde een bijzondere samenwerking die voor Valentine in januari 2022 leidde tot een eerste prijs op het Nederlands Vioolconcours in de categorie ‘Jonge Makers’. Het duo smelt twee muzikale werelden samen tot nieuwe klanken, met spannende improvisaties, originele composities en eigenzinnige arrangementen van klassieke muziek en jazz.

Talenten & Tijd

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Pianotrio Van Engelenhoven, Besemer en Peigné

Dit trio bestaat uit Ramon van Engelenhoven (piano), Elise Besemer (viool) en Clément Peigné (cello). Zij spelen al geruime tijd met elkaar en het is een veelbelovend jong ensemble. Hun puurheid, muzikaliteit met een energie en een bereidheid om diep in de muziek te duiken vallen direct op. Zij hebben een persoonlijke klank en een toegewijd jeugdig enthousiasme. Het spel is gepassioneerd, zonder opsmuk en zij brengen op een overtuigende wijze samen een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie en heeft een gevarieerd en zeer persoonlijke repertoire dat werken uit het gehele pianotrio-oeuvre omvat. Zij zullen Ravel’s Piano Trio in A klein: Een ontsnapping naar een betere wereld én Brahms Trio No. 1 in B groot, Opus 8, een groots werk wat Brahms op zijn 21ste gecomponeerd heeft, ten gehore brengen.

Meer informatie over: Ramon, Elise en Clément

Genre:
Cross over

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Sempre Crescendo

Het Madrigaalkoor, onderdeel van Sempre Crescendo, bestaat uit 14 enthousiaste studentes. Zij zijn de trots van de vereniging. Onder de bedreven leiding van dirigent Albert Jan de Boer zingen zij de sterren van de hemel. Met een breed repertoire, dat varieert van stukken van Gustav Holst en Francis Poulenc tot verschillende liedjes van The Beatles en de Andrews Sisters, heeft het Madrigaal voor ieder publiek wat wils. Daarnaast staan ze open voor verzoeknummers.

Genre:
Klassiek/

Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Quirine van Hoek en Andrew Clark

Twee multi instrumentalisten met keuzestress. Dat leidt tot een potpourri van muziek en instrumenten. Muziek van de middeleeuwen tot aan de 20e eeuw. Een rollercoaster voor zowel de musici als de luisteraars. Een opera van Händel… gaat dat samen in een programma met Spaanse volksliedjes en middeleeuwse mandolines? Maar één manier om daar achter te komen! Beleef het mee tijdens dit concert van twee muzikale duizendpoten.

Violiste Quirine van Hoek onderscheidt zich door haar energieke en fijnzinnige spel. Andrew Clark is toetsenist, muzikale alleskunner en huiscomponist/arrangeur van Camerata Delft. Zijn composities en arrangementen kenmerken zich door een toegankelijke en persoonlijk stijl.

Meer informatie: Quirine van Hoek en Andrew Clark

Genre:
Klassiek/

Wereldmuziek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Duo Corelli

Suzanne Zijderveld (harp) en Ferdinand Binnendijk (mandoline & liuto cantabile) leerden elkaar kennen aan het begin van hun masteropleiding Klassieke Muziek in Zwolle. Sinds september 2015 spelen ze samen onder de naam Duo Corelli. Kenners omschrijven het duo als: “Zeer muzikaal en intelligent in hun benadering. De arrangementen zijn doeltreffend en verfrissend.” Het repertoire van Duo Corelli omvat muziek uit alle stijlperiodes, veelal eigen arrangementen met ruimte voor improvisatie. Zo neemt Suzanne in barokmuziek soms de rol van een geheel barokorkest over en benadert Ferdinand het klankbeeld van een viool, fluit of gitaar.

Meer informatie over Suzanne en Ferdinand

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

zondag 4 september

Skazka quartet

Skazka (скáзка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje. De jonge aanstormende musici in dit kwartet hebben allen reeds hun sporen in de muziekwereld verdiend en bundelen sinds de zomer van 2020 hun liefde voor kamermuziek in het Skazka quartet. Ze produceerden een eigen familievoorstelling ‘Ludwig en de prinses’ en waren al te zien op diverse festivals door heel het land. Sinds oktober 2020 volgen zij lessen aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van artistiek leider Marc Danel. Zij spelen o.a. de strijkkwartetten van Brahms en Beethoven.

Meer informatie over het Skazka quartet

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Thijs Bonger

Thijs Bonger is muziekjournalist bij o.a. BN/DeStem en het blad Luister. Hij schrijft programmatoelichtingen voor Philharmonie Zuid Nederland en de Muziekgebouwen in Amsterdam en Eindhoven. Hij maakt en presenteert radioprogramma’s bij de Concertzender. Voor uitgeverij Home Academy maakte hij zes luisterboeken over componisten, waaronder één over Chopin. Thijs vertelt het een en ander over Chopins leven aan de hand van een aantal van zijn hoogst originele pianopreludes.

Meer informatie

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zondag 4 september

Ensemble “BAM!”

Ensemble “BAM!” is samengebracht door een Excel sheet en een gezamenlijke liefde voor Rachmaninoff. Violiste Mirre Valks, celliste Alice van Veen en pianist Bram van Haastrecht volgen een speciaal programma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag dat ze kunnen combineren met een universitaire studie. Bij dit Hofjesconcert zal het trio o.a. Trio Élégiaque No. 1 van Rachmaninoff uitvoeren. Daarnaast zal de pianist uit het ensemble ook een solo recital geven. Hij zal o.a. liederen van Schubert en Schumann spelen, die door Franz Liszt gearrangeerd zijn voor de piano.

Bekijk alvast een voorproefje van Ensemble “BAM!”

Genre:
Klassiek

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

Laureaten Prinses Christina Concours

Bij het Prinses Christina Concours geloven ze in de kracht van muziek. Kinderen en jongeren stimuleren zij in hun muzikale ontwikkeling. Ruim vijftig jaar geleden organiseerde Ruud van der Meer voor het eerst een concours vanuit een gymzaal van het Haagse Edith Stein College. Inmiddels is het uitgegroeid tot een toonaangevende muziekwedstrijd.
Johan Wiersma (accordeon), Sara van den Brink (harp) en Steije Maurer (marimba) zijn de drie jonge laureaten van het Prinses Christina Concours die tijdens de Leidse Hofjes Concerten een zeer gevarieerd programma ten gehore zullen brengen.

 • Sara van den Brink, harp: P. Sancan – Thème et Variations Pierre Sancan | M. Tournier – La Danse du Moujik
 • Steije Maurer, marimba: T. Golinski – Luminosity | J.S. Bach – Luit suite in E, BWV996: Prelude, Allemande, Gigue
 • Johan Wiersma, accordeon: A.Vivaldi – Uit de 4 Jaargetijden: De Zomer deel 1 | G.F. Händel – Passacaglia | G. Schenderjow – Russische Dans

Genre:
Klassiek /
Kids 3+

Te beluisteren op:
zaterdag 3 september

De Zingende Zeemeerminnen

Vrij als een vis – Als kapitein Iglo een zeemeermin opvist in zijn visnet wil hij haar nooit meer kwijt. Het liefst zou hij haar in zijn aquarium stoppen. Maar zeemeermin Carmen haalt de kapitein over om achter haar aan te varen, het avontuur tegemoet. Ze komen de stoere haaientemmer Camiel tegen. Camiel en Carmen kunnen het zo goed vinden samen dat de kapitein stikjaloers wordt. Hij probeert Carmen te vangen. Hoe dat afloopt zie je in Vrij als een Vis, een vrolijke voorstelling vol onweerstaanbare muziek van de opera Carmen van Bizet. En… na de voorstelling mogen de kinderen met de zeemeerminnen op de foto. Wie wil dat nu niet?

Meer informatie over De Zingende Zeemeerminnen