Leidse hofjes concerten 2013
Leidse hofjes concerten 2013
 
Leidse hofjes concerten 2013
 
 

 


 

BIOGRAFIEËN OP ALFABET (VOORNAMEN OF ENSEMBLE/GROEP)

 
 

Andrea Vasi

Andrea begon met pianospelen op zesjarige leeftijd en werd vier jaar later toegelaten op de ‘School voor Jong Talent’ aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde ze bij Marlies van Gent. Pianiste Andrea Vasi won diverse concoursen, was finalist bij de Dutch Classical Talent competitie, speelde al tweemaal in Carnegie Hall en was in 2014 Young Artist in Residence van het NJO. Als soliste vertolkte zij pianoconcerten van Bach, Beethoven, Grieg, Ravel en Stravinsky, o.a. onder dirigent Etienne Siebens. Ze speelde in vele orkesten en ensembles, ook op synthesizer en klavecimbel.

Armand Gouder de Beauregard (Quatuor)

Armand Gouder de Beauregard (Haarlem, 1972) studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam onder Davina van Wely en vervolgde zijn studie in 1993 aan het Conservatorium Utrecht (Philipp Hirshhorn and Viktor Liberman). Hij nam tevens deel aan masterclasses van Herman Krebbers, Igor Oistrakh, Marc Lubotsky en Dorothy DeLay. In 1997 studeerde hij cum laude af. Tijdens zijn studie heeft hij al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de ‘European Music Prize’ en ‘Mozart Prijs’ (Internationaal Kamermuziekfestival den Haag). Hij speelde met verscheidene ensembles uit Nederland op festivals in het buitenland. Verder trad hij o.a. op in Het Amsterdams Concertgebouw en Barbican Hall in Londen. Sinds 2006 maakt hij onderdeel uit van het Nederlands Philharmonisch Orkest te Amsterdam.

Belán

De muziekgroep Belán bestaat uit Nariman Goran (zang en Daf) en Monir Goran (Ud en gitaar). Wat melodie betreft ontleent Belán haar nummers aan de eeuwenlange muzikale tradities die diep in de Koerdische cultuur zijn geworteld. De melodieën zijn opgebouwd uit maqam, een oosterse toonladder. Om de muziek voor westerse oren toegankelijk te maken, voegt Belán harmonie toe door middel van gitaar. Uit de warme oosterse melodieën, vermengd met westerse klanken, is een specifieke nieuwe stijl geboren: ‘soz’ dat passie betekent.

Bernd Brackman

Sinds de jaren 80 maakt Bernd Brackman (1960) naam met zijn hoogst persoonlijke en doorleefde interpretaties van het grote pianorepertoire. Zijn opleiding ontving hij van zijn moeder Frieda Brackman‐Hoogerwerf, Jaap Spaanderman en van Jan Wijn, bij wie hij in 1985 afstudeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij won vele prijzen, waaronder de prestigieuze Elisabeth Evertsprijs (1984), het Jacques Vonk Concours te Amsterdam (1985) en in 1997 een Edison voor de cd met Nederlandse Muziek die hij samen met fluitist Jacques Zoon maakte. Als solist en kamermuziekspeler treedt Bernd Brackman veelvuldig op in binnen‐ en buitenland. Zo speelde hij bijvoorbeeld in Johannesburg het Tweede Pianoconcert van Rachmaninoff met het Nationaal Orkest van Zuid‐Afrika. Zijn uitgebreide solorepertoire reikt van Bach tot Cage, met de nadruk op Bach, Beethoven, Schubert, Chopin, Skrjabin, Ravel en Messiaen.

B.O.O.M! (Bold Opera on the Move)

B.O.O.M! Bold Opera On the Move is een jong operacollectief dat bestaat uit een internationale cast van opera professionals en twee pianisten. B.O.O.M! voert kortere versies van bestaande populaire opera’s uit in een kleinere formatie. Wat resulteert in frisse muziektheatervoorstellingen, die op alle mogelijk denkbare locaties gespeeld kunnen worden. Ons doel is om op deze wijze opera dichterbij het publiek te brengen. Interessant voor zowel de operaliefhebber, als voor hen die nog onbekend zijn met het genre en er via deze wijze verliefd op kunnen worden. Afgelopen twee seizoenen toerde B.O.O.M! door het land met Figaro en Die Zauberflöte on the Move. Vanaf mei 2017 brengt B.O.O.M! in samenwerking met Frank Groothof een vernieuwde versie van de populaire kinderopera De Toverfluit op de planken. Deze voorstelling zal, in samenwerking met musici van het Nationaal Jeugdorkest, ook spelen in de NJO Muziekzomer 2017. B.O.O.M! bestaat uit Amanda Key, Meneka Senn, Bibi van den Dijck, Bethany Shepard, Rosemary Carlton-Willis, Vida Matičič Malnaršič , Daphne Visser, Cally Youdell, Erik Bomers, Harald Quaaden, Leon van Liere, Yonathan van den Brink, Gulian van Nierop, Berend Eijkhout, Matthijs Schelvis, Sunghee Jo en Thijn Vermeulen.

Boris Nedialkov (Forelle Quintet)

Boris (Sofia, 1992) behaalde zijn bachelor aan de Universiteit van Muziek en Uitvoerende Kunst van Mannheim (Duitsland). Hij studeerde in 2014 af bij Michael Flaksman en Jelena Očić. Boris kreeg masterclasses van beroemde cellisten, zoals Frans Helmerson, Mischa Maisky, David Geringas en Bernard Greenhouse. Hij heeft vele prijzen gewonnen, zoals  2de prijs van de Cello Biënnale  Amsterdam, 1ste prijs  van de “Silvio Omizzolo” Competitie in Padova, Italië en meer. Verder heeft hij  als solist opgetreden met verschillende orkesten (o.a. Mannheimer Philharmoniker, Classic FM Radio in Sofia). Hij is veelgevraagd remplaçant van het Koninklijk Concertgebouworkest. Eind 2016 heeft hij zijn master aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jelena Očić afgerond met een 10.

Boris van der Lek

Boris van der Lek (Den Haag, 1965), tenorsaxofonist, stond als wonderkind op zijn achttiende reeds als volleerde ‘tenorman’ op het podium van North Sea Jazz met zijn helden Buddy Tate, Flip Phillips en Arnett Cobb. Hij ging op tournee met Harry ‘Sweets’ Edison en Joe Pass. Hij werkt(e) met Herman Brood als bandlid van diens Wild Romance, en verder met o.a. Golden Earring, Hans Dulfer en Jules Deelders fameuze Trio Me Reet. Hij was medeoprichter van the Houdini’s. Leidenaren weten nog dat hij geruime tijd boven jazzcafé the Duke heeft gewoond. 

Christiaan de Jong

Christiaan de Jong is componist, songwriter, fluitist, gitarist en improvisator met een sterke interculturele en interdisciplinaire inslag en grote interesse voor de relatie muziek, natuur, literatuur en beeldende kunst’. Van 1996 tot 2005 woonde en werkte hij in Barcelona. Sinds 2011 concentreert hij zich als uitvoerend musicus hoofdzakelijk op het spelen van de versterkte klassieke gitaar, solo en met zijn ensembles, waarbij de vele stijlen, die hij heeft gespeeld en heeft leren kennen als componist samenkomen in een zeer persoonlijk muzikaal universum.

Coal Harbour: Crossing the Canal

‘Crossing the Canal’: Een Rotterdamse formatie bestaande uit jazz- en klassiek geschoolde musici, is een project dat als doel heeft de grenzen te verkennen tussen klassiek gecomponeerde muziek en jazz muziek. Deze twee rijke muzikale tradities en de unieke instrumentatie van de band, een jazz sextet gecombineerd met een klassiek strijkkwartet, bieden de muzikanten een groot aantal muzikale mogelijkheden.

Elise Besemer (Forelle Quintet)

(Rotterdam, 1994) speelt vanaf haar vijfde viool. Zij studeerde onder meer bij Coosje Wijzenbeek (Sweelinck Academie, conservatorium van Amsterdam). Sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta (Koninklijk Conservatorium in Den Haag). In 2016 stond Elise in de finale (2e prijs) van het prestigieuze Nederlandse Vioolconcours Oskar Back. Het oordeel van de jury was: ‘Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzonder allround violiste’. Eerder won ze eerste prijzen op o.a. het Davina van Wely Vioolfestival (2011). Elise is na auditie toegelaten tot het academisch jaar 2016/2017 van het Koninklijk Concertgebouworkest en maakt onderdeel uit van dit fantastische orkest. Elise is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2017. De uitslag wordt half augustus 2017 bekendgemaakt. Kamermuziek is ook een passie van Elise. Ze won in 2014 met haar kwartet een eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Ze speelt in diverse ensembles. Elise bespeelt een viool van Jean Baptiste Vuillaume (1886, Parijs), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ephraim van IJzerlooij

Ephraim studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; eerst bij Monique Bartels, sinds 2005 bij Dmitri Ferschtman. Zijn eindexamen Master of Music op 29 september 2009 is door de commissie gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel. Ephraim volgde vele masterclasses bij gerenommeerde musici. Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkeld. Hij speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye (2004 Amsterdam). Hij heeft dit instrument in 2013 aangeschaft met steun van het SEM fonds.

Eva van den Bosch

Eva van den Bosch is een jonge, veelzijdige theatermaakster met een prachtige stem. Zij maakt muziektheatervoorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen, is frontvrouw van de jazzformatie ‘Eva & Friends’ en is daarnaast stemactrice. In 2016 ontving zij van het Fonds Podiumkunsten de subsidie Nieuwe Makers, die jonge veelbelovende theatermakers ondersteunt in het ontwikkelen en stevig positioneren van hun werk in het Nederlands theaterlandschap.

Femke Huizinga (La Corella)

Femke Huizinga is cum laude afgestudeerd (2012, Utrecht) in barok- en -altviool alsook in filosofie (2007, Amsterdam). Ze speelt o.a. met de Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna en The Northern Consort en is mede-oprichtster van strijktrio Gesto Antico, het Dutch ArtWorks ensemble en het Arcade Ensemble.

Ferdinand Binnendijk (Duo Corelli)

Ferdinand rondde in 2016 succesvol zijn masteropleiding mandoline en liuto cantabile af aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Alex Timmerman is sinds zijn eerste mandolinelessen zijn docent geweest. Hij bespeelt een Embergher 5-bis solistenmodel mandoline, een uniek en buitengewoon instrument. Dit is mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument. Als solist trad hij o.a. op met het Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en het Amsterdams Symfonie Orkest. Hij won meerdere prijzen, waaronder in 2011 de eerste prijs in het Prinses Christina Concours, en in 2016 de publieksprijs in het Grachtenfestival Conservatorium Concours.

Giulio Quirici (Lautenwerk)

De uit Italië afkomstige Giulio Quirici (luit, theorbe en barokgitaar) trad al op tijdens de voornaamste festivals voor barokmuziek in Europa. Hij speelde in orkesten met dirigenten als Frans Bruggen, Philippe Pierlot, Mike Fentross, Enrico Gatti, Charles Toet en Milos Valent. In 2014 won hij met Radio Antiqua de Händel Competiton Prize in Göttingen, Duitsland.

Het Zingend Hart

Leids kamerkoor Het Zingend Hart heeft een voorkeur voor bijzondere gelegenheden en locaties. Met onze uitvoeringen willen we alle zintuigen van ons publiek prikkelen en laten we koorzang hand in hand gaan met theater. Daarom werken we regelmatig samen met een professionele regisseur. In het najaar van 2016 traden we op in Scheltema in Leiden, met de voorstelling Verloren Verleden die geheel in het teken van de stedenband tussen Leiden en Oxford stond. In het najaar 2015 voerden we een project uit in het zelden voor publiek toegankelijke Fort Harssens in Den Helder. Sinds begin dit jaar staat Het Zingend Hart onder leiding van Guido van Swieten.

Isabel Favilla (Lautenwerk)

Isabel behaalde Bachelor- en Masterdiploma’s in blokfluit en barokfagot aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Den Haag. Zij concerteerde in verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen als solist en orkestmusicus, met ensembles als Concerto d’Amsterdam, La Sfera Armoniosa, Collegium Musicum Den Haag en Les Muffatti. Isabel is tevens medeoprichter van het ensemble Radio Antiqua, winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs op het Händel Festspiele concours 2014 te Göttingen.

Izhar Elias

Izhar Elias’ (Amsterdam, 1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.  Als solist werkte hij met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland. Onlangs bracht Izhar zijn tiende album uit: “Guitar Vibes”, met werken voor gitaar en strijkers. Izhar Elias studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de 'Accademia di Studi Superiori l´Ottocento' bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

James Oesi

James Oesi studeerde in 2012 af met een 10+, hiermee won hij de Fock medaille voor beste eindexamen van dat jaar. Onlangs was hij nog te gast bij Podium Witteman. James treedt regelmatig op met Combattimento, Asko| Schönberg, Nieuw Ensemble, Insomnio en het Ives Ensemble. Sinds  2013 is James assistent (leraar) van Quirijn van Regteren Altena aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij heeft opgetreden in binnen- en buitenland (o.a. Sjanghai en New York). In de zomer van 2015 krijgt James een gift van het Prins Bernard Cultuurfonds waarmee hij een contrabas – in 1872 gemaakt door Giuseppe Baldontoni – aanschaft.

Juju Alishina

Juju Alishina is geboren in Kobe in Japan, alwaar zij traditionele dans en ‘Butoh dans’ heeft gestudeerd. Sinds 1990 heeft zij haar eigen dansgezelschap dat zich richt op een ‘nieuwe Butoh stijl’. Zij wordt beschouwd als een van de belangrijkste persoonlijkheden in de derde generatie Butoh dansers. Zij heeft wereldwijd workshops gegeven in ‘Butoh dans’ met haar dansmethode ‘Secrets of Japanese dance through the Alishina method’. Samen met Christiaan de Jong en zijn Globus Ensemble heeft zij op verschillende festivals in Spanje opgetreden.

Jules Deelder

Justus Anton (Jules) Deelder, vaak ook publicerend onder de naam J.A. Deelder, (Rotterdam, 1944) is dichter sinds de vroege jaren 60, voordrachtskunstenaar, schrijver, jazzmuzikant, jazzconnaisseur, Sparta-Supporter, beeldend kunstenaar (met dit jaar een expositie in de Kunsthal), verzamelaar, biograaf van bokslegende Bep van Klaveren, maatje van Jimi Hendrix en permanent drager van vlinderzonnebrillen en flamencodansers enkellaarsjes. Zijn kracht is dat hij zijn verhalen niet voorleest, maar voordraagt. Schrijft boeken waarbij je als lezer de neiging krijgt om je ogen steeds sneller over het papier te laten vliegen. Principieel (ex-)Citroën-rijder. Is na Toon Hermans de best verkochte dichter van Nederland. In de jaren negentig begon hij een cultureel centrum in de Meelfabriek te Leiden, waar o.a. Herman Brood regelmatig langskwam om te schilderen en te tekenen. Werkte eerder met tenorsaxofonist Boris van der Lek in Trio Me Reet, wat natuurlijk geen trio maar een kwintet was, en in een veelbesproken theaterprogramma met Herman Brood (en Bart Chabot). Op de Hofjesconcerten brengen zij voor het allereerst delen van hun nieuwe programma Tweespalt.

Julia Bronkhorst

Julia Bronkhorst studeerde bij Sofia van Sante en aan het Utrechts conservatorium bij Udo Reinemann. Na haar conservatoriumstudie vervolgde zij haar lessen bij Margreet Honig en Lucia Meeuwsen. Julia Bronkhorst zingt een breed repertoire. Zo vertolkte zij hoofd- en middenrollen in verschillende operaproducties, waaronder Schnittkes "Life with an idiot" (wereldpremière) bij de Nederlandse Opera en "Woutertje Pieterse" van Boehmer. Zij gaf vele recitals in diverse bezettingen in verschillende landen en zingt programma’s sinds 2001 in Zuid-Afrika, Amerika en in 2017 in Japan en Australië en trad met orkesten op in Praag, München en Wenen. Sinds 2008 is zij werkzaam aan het Artez Conservatorium (Arnhem, Zwolle, Enschede).

Kapok

Kapok is een ongewoon trio. De band combineert elementen uit verschillende genres en tradities. De frasering en harmonieën van de jazz; de podiumenergie en compacte vormen van pop en funk; de grooves en percussie instrumenten uit rootsmuziek; de interactie en de abstracte geluidencombinaties uit de vrije improvisatie. Ook het instrumentarium is ongewoon, want een basinstrument ontbreekt, de drumkit is zelf samengesteld en het melodie-instrument is de hoorn met zijn klassieke traditie. Kapok won zowel de Dutch Jazz Competition als de European Jazz Competition. Na het tweede album KAPOK (2014, Challenge), dat werd bekroond met een Edison, verscheen in september 2015 ‘GLASS TO SAND’.

Key2Singing

Key2Singing legt zich toe op grote projecten waarbij vocaal werk wordt geënsceneerd (Op Reis met Scarlatti en de opera’s Semele, Dido and Aeneas). De uitvoering van Hartstocht, Hemel en Hel (hofjesconcerten)zijn een voorproefje van de geënsceneerde uitvoering op 23 september in de Leidse Aalmarktzaal, in samenwerking met eindexamenleerlingen ‘Beeldende Vorming’.

La Corella

Nieuwsgierig en energiek verkennen Līga Vilmane en Femke Huizinga de oneindige mogelijkheden van klank en expressie die het barokrepertoire biedt. De programmering van La Corella is fris en verrassend, altijd op zoek naar diversiteit en verbanden. De musici van La Corella zijn ervaren freelancers, die zowel in de kamermuziek als in orkesten actief zijn.

Laurens de Man (Forelle Quintet)

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) studeert sinds september 2010 piano bij David Kuyken en orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds het overlijden van van Oortmerssen in november 2015 studeert hij bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Ook volgt hij sinds september 2012 bijvak lessen klavecimbel bij Johan Hofmann.  In mei en juni 2014 deed hij voor zowel orgel als piano Bachelorexamen; voor beide examens slaagde hij cum laude. In juni 2016 behaalde hij zijn Masterdiploma orgel cum laude. Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een 1e prijs. Hij maakte samen met andere prijswinnaars van het Prinses Christina Concours tournees door de VS en Canada (april 2012) en Costa Rica (oktober 2012). In juni 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis.

Lautenwerk

Lautenwerk is een muzikaal project, opgestart door de jonge Italiaanse luitspeler Giulio Quirici, met als doel de kamermuziek te benaderen vanuit een historisch instrument: de luit. Met het subtiele geluid en grote expressiviteit is de luit inspiratie voor een kleurvol ensemble. De naam ‘Lautenwerk’ betreft een hybride Barokinstrument met toetsen en luit-achtige strings. Lautenwerk bestaat uit de duo Giulio Quirici en Isabel Favilla.

Leticia y su Rumbadama (o.l.v. Leticia Bal)

‘Leticia y Su Rumbadama’ werd in 1996 opgericht als 8-vrouws-latin-band. Omdat ‘less’ vaak ‘more’ is speelt dit orkest meer en meer als 4-vrouwsformatie. Gezien het hoge niveau van de individuele muzikanten en het stevige, compacte bandgeluid dat je krijgt als je al jaren samen speelt klinkt dit 4-tet als een 8-mans formatie, hetgeen in deze muziek een absolute pré is.

Līga Vilmane (La Corella)

Līga Vilmane is in 2013 cum laude afgestudeerd in orgel en klavecimbel. Ze speelt o.a. met het Nederlands Symfonieorkest, Il canto di Rame. Ook is ze organiste en cantrix in Haaksbergen en is als docente verbonden aan conservatorium ArtEZ (Zwolle).

Mai Flesseman

Mai Flesseman is illustrator, zangeres en componist. Zij studeerde harp aan het conservatorium in Den Haag. Eind 2016 maakte zij samen met Eva van den Bosch de voorstelling ‘Roodkapje en de niet zo Boze Wolf’ in opdracht van Holland Opera. Op 11 en 12 november 2017 gaan twee nieuwe voorstellingen ‘Mijn kleine Zeemeermin’ en ‘Zielehuid’ in première in het Amstelveens poppentheater. Ook bij deze voorstellingen slaan Mai en Eva de handen ineen.

Margot Kalse (Key2Singing)

Margot Kalse voelt zich zowel in de oude muziek als in de klassieke, romantische en moderne muziek thuis. Zij studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium en specialiseerde zich vervolgens aan het Fontys Conservatorium te Tilburg in de vroege vocale muziek. Daarna werd zij nog enkele jaren gecoacht door Xenia Meijer. Zij zingt in vele stijlen, van het Gregoriaans tot en met hedendaags repertoire, zowel als solist als in ensembleverband. Zij is mede bekend als leider van Trigon, vocaal ensemble voor middeleeuwse muziek, dat winnaar was van de International Young Artist's Presentation te Antwerpen in 1998. Zij leidt tevens het ensemble Sospiro.

Maurice van Schoonhoven

Maurice van Schoonhoven studeerde sinds 1999 bij Bernd Brackman in Amsterdam. Juli 2000 won hij de 2e prijs op het Internationale Jugendwett-bewerb te Berlijn en in november van hetzelfde jaar de 2e prijs op het prestigieuze Steinway Concours in Duitsland. In 2007 won hij het befaamde Euroconcours te Vught, in 2009 was hij een van de laureaten van de Competition for Musicians in Berlijn en in april 2010 werd hem een speciale prijs op het YPF concours toegekend. Maurice van Schoonhoven geeft regelmatig soloconcerten in Nederland en Duitsland en houdt zich daarnaast ook bezig met kamermuziek. Zijn repertoire is breed, met een accent op de grote romantische pianoliteratuur.

Monica Coronado & Manito

Monica Coronado (Barcelona, 1975) is een zangeres, performer en docente die haar lichaam en stem gebruikt om zich uit te drukken. Zij componeert daarnaast muziek en bespeelt ze verschillende instrumenten, zoals: piano, gitaar en percussie. Muziekstromingen zoals flamenco, jazz, pop en latin zijn haar inspiratiebronnen. Manito speelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Hij speelt naar eigen zeggen ‘hoe de sterren staan en de wind waait’. Zijn vurige spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende ‘Manitas de Plata’. Mónica en Manito stonden op 2 augustus 2015 voor het eerst samen op de planken. Het bleek een gouden combinatie.

Muziektheatergroep ‘Make It Your Own’ (MIYO)

Make it your own is een jonge bruisende muziektheatergroep, die veel verschillende projecten doet in de brede regio rondom Leiden. We vinden het heerlijk om alle aspecten van theater aan te pakken of dit nu zang is of spel of dans. Wij willen graag mensen een fijn moment meegeven en een glimlach toveren op een ieders gezicht!

Opera Dolleboelja

Evelien Asberg is klassiek zangeres opgeleid aan het conservatorium van Maastricht en de Musikhochschule in Freiburg (Duitsland. Zij zong diverse operarollen onder andere in Theater Freiburg en de Komische Oper Berlin. Ron Vervuurt is van diverse markten thuis. Na zijn universitaire studie biologie ging hij een compleet andere richting op en ontpopte zich als creatieve duizendpoot. Hij presenteert, acteert, en zingt onder alle mogelijke omstandigheden. Klassiek pianist Sebastiaan Oosthout studeerde aan het conservatorium in Boston V.S. Hij trad op in de kleine zaal van Carnegie-Hall New York en ontving in 1997 de aanmoedigingsprijs voor jonge Nijmeegse kunstenaars. Samen met zijn vrouw Kimberly vormt hij een pianoduo.

Praetorius Ensemble Leiden & Capella del Arte (o.l.v. Norbert Kunst)

Praetorius Ensemble Leiden is een muziekgezelschap dat bestaat uit 20-25 zeer ervaren blokfluitisten onder leiding van dirigent Norbert Kunst. De leden van het ensemble spelen vrijwel alle typen blokfluit van "Gar-klein-Flötlein" tot sub-contrabasblokfluit. Het ensemble is dan ook op te vatten als een compleet blokfluit(kamer)orkest, maar kan ook klinken als een kerkorgel! Dirigent Norbert Kunst (1958) studeerde blokfluit, contrabas en fagot aan het Utrechts Conservatorium en was enkele jaren actief als blokfluitbouwer. Sinds april 2014 staat hij voor het nieuw opgerichte ensemble voor Renaissanceblazers ‘Capella del Arte’. Een ensemble bestaande uit 12-14 blazers die zelfstandig of in samenwerking met anderen de renaissancemuziek bredere bekendheid wil geven.

Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours wil dat alle kinderen en jongeren in Nederland kennismaken met muziek. Daarbij wil het Prinses Christina Concours dat kinderen en jongeren worden gestimuleerd en ondersteund om hun muzikale talenten zo ver mogelijk te ontwikkelen. Het Prinses Christina Concours organiseert concoursen voor alle jongeren die zich bezighouden met klassieke muziek, compositie of jazz. Jaarlijks telt het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek ongeveer 500 deelnemers.

Sebastiaan Kemner

Sebastiaan Kemner (1990) studeerde (trombone) bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager en Ben van Dijk aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam. In 2015 voltooide hij zijn masteropleidingen cum laude. Tussen 2012 en 2014 maakte hij deel uit van de prestigieuze Herbert von Karajan Akademie (Berliner Philharmoniker) en liep hij twee jaar stage bij dit beroemde Berlijnse orkest. Als solist speelt Sebastiaan regelmatig op de grote podia in Nederland met zowel Nederlandse als buitenlandse orkesten. Hij maakte ook veel concertreizen door Europa, China en de VS. In de zomer van 2015 werd Sebastiaan ‘Artist in Residence’ van het NJO (Nationaal Jeugdorkest). Sebastiaan speelt incidenteel in orkesten en ensembles, o.a. het Berlijnse Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Shih-Hsien Tsai (Forelle Quintet)

(Taiwan,1990) begon op zijn zesde met vioolspelen. In het najaar van 2016 heeft hij zijn masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai afgerond met een 9,5. Shih-Hsien is een prijswinnaar van verschillende concoursen, waaronder de Taiwan Viool Competitie voor junioren in 2005. In 2008 en 2010 won hij de Taiwan Student Music Competition. In 2015 werd hij tweede in Vierde Nationale Altvioolcompetitie. Shih-Hsien is een vervent kamermuziek-musicus. Hij is met zijn kwartet Cheng onderdeel van de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Inmiddels heeft hij veel podiumervaring als solist en als kamermusicus.   

Sung-eun Bae (Quatuor)

Geboren in Seoul, Zuid Korea. Groeide op in een muzikaal gezin en begon met klarinet spelen toen zij 11 was. Behaalde haar Bachelor (klarinet) aan de Yonsei University in Seoul en afgelopen jaar haar Master Degree aan het Conservatorium van Amsterdam onder Harmen de Boer. Speelt zowel in orkesten als kamermuziek ensembles.

Suzanne Zijderveld (Duo Corelli)

Suzanne volgde haar bachelor aan Codarts Rotterdam en haar master aan ArtEZ Conservatorium Zwolle. Als soliste won ze de tweede prijs bij het IJssel Concours en kreeg een Eervolle Vermelding bij het Prinses Christina Concours. In 2012 was ze te horen tijdens het Gouden Harpen Gala, waarbij ze een ode speelde aan Racoon. Ze heeft diverse keren bij radio 4 gespeeld voor de programma’s VIRUS en OPIUM. Suzanne is actief in drie kamermuziekensembles (Duo Corelli, Duo Fantasia en Triangulum Ensemble). Duo Corelli werd in 2015 winnaar van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en was o.a. te horen op het Grachtenfestival Amsterdam, de Reestdal concerten en het Leidse Hofjesconcerten festival 2016.

The Black Tie Trio

Floris Windey (België, 1987) studeerde af in 2014 aan Codarts (Conservatorium van Rotterdam), waar hij studeerde bij Jarmo Hoogendijk, Wim Both, Ad van Zon, Ilja Rijengoud, Bart van Lier en Jan van Duikeren. Zoltan Polgar (Hongarije, 1990) studeerde af in 2013 aan Codarts (Conservatorium van Rotterdam). Volgt momenteel Master Programma Jazz, eveneens aan Codarts. Marijn van de Ven (Venray, 1989). Studeerde o.a. in Rotterdam bij Hein van de Geyn, Stefan Lievestro en Marius Beets. Na zijn (cum laude) afstuderen koos hij voor een master in Den Haag, waar hij les kreeg bij (o.a.) Clemens van der Feen.

The Bucket Boyz

De beste straatmuzikanten ter wereld, in gezelschap van hun hond! Drie straatmuzikanten uit Amsterdam en Martin, Tennessee die oude traditionele Americana met een ‘rock-'n-roll/punk’ attitude combineren. De stijl noemen zij ‘Blauwe Prullenbak’, oftewel: ‘Blue Trash’.

The Guitar Connection

Gitaar duo ’The Guitar Connection’ is opgezet door Ger Oosterhaven en Daniël Antonie. Beiden studeerden klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Het repertoire omvat klassieke muziek, eigen arrangementen van lichte muziek, Zuid-Amerikaanse tango’s en romantische Spaanse muziek. The Guitar Connection staat voor de muzikale connectie tussen twee jonge jongens en het publiek, een mix van stijlen en hoogstaand gitaarwerk. Beide gitaristen hebben vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. 

Théotime Voisin (Forelle Quintet)

Théotime (Montpellier, 1992) begon zijn studie contrabas bij Jean Ané in Montpellier en vervolgde zijn studie bij Bernard Cazauran (Lyon), Alberto Bocini (Geneva), Rinat Ibragimov (Bern) en Božo Paradžik (Freiburg). Hij won diverse internationale concoursen waaronder ‘the Valentino Bucchi International Competition’, ‘the International Society of Bassists Competition’ en ‘the Bass2012 Competition’.  Zijn eerste CD “Contre-Jour, French music for Doublebass” verscheen in 2013. Als solist en kamermusicus trad hij op op meerdere festivals.  Hij was 1ste contrabassist bij het ‘Orchestre National du Capitole de Toulouse’ (2015-2016) en sinds oktober 2016 vervangend 1ste contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Trio C tot de Derde

Trio C tot de Derde, bestaande uit Coos Lettink (accordeon), Carel den Hertog (viool) en Caspar Terra (klarinet), speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de Balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek. In de voetsporen van componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály reist het trio regelmatig richting Oost-Europa op zoek naar nieuwe muziek.

Trio Son Cubano

Trio Son Cubano nam enkele jaren geleden de prachtige cd ‘Donde Quiera Se Ven’ op. De Volkskrant schreef hierover: “... Dat hun ‘son’ zo vol klinkt is te danken aan de meerstemmige zang, weelderig gearrangeerd met in de Cubaanse muziek ongebruikelijke harmonieën. Daardoor klinken evergreens als Dos Gardenias en El Carretero weer fris, met een lyriek die gepeperd wordt door de conga's, bongo's...”. Ook internationaal is de cd lovend besproken, zoals in het blad "Latin Beat' (USA).

Vivienne Aerts

Vivienne Aerts woont sinds 2012 in Amerika. Eerst in Boston, waar ze Magna Cum Laude afstudeerde aan het prestigieuze Berklee College of Music en zong met jazzgiganten zoals Danilo Perez, Joe Lovano, George Garzone en Dave Liebman. Momenteel woont en werkt zij in New York. In de afgelopen jaren deelde zij het podium met onder andere Lee Konitz, Kenny Werner, John Patitucci, Chris Potter, Ambrose Akinmusire en Marcus Gilmore. Vivienne is amper te categoriseren in een genre of stijl, ze speelt in band, duet, solo, aangevuld met synthesizer, loopstation en effecten.

Wim Egz Ensemble

Het Wim Egz Ensemble is een Utrechts koor dat a capella koorwerken uit alle tijden en windstreken zingt. Van een zestiende-eeuwse mis tot een moderne compositie op een tekst van Shakespeare; van een Japans visserslied tot een gezongen recept voor Chili con carne en nog veel meer. We hebben zelfs twee werken van de Leidse componist Cornelis Schuyt op het programma staan. Variatie typeert ons. Daarom bestaat het Wim Egz Ensemble uit veel verschillende soorten mensen en houden we ervan om serieus repeteren te combineren met veel plezier en een glaasje na afloop.

Wouter Mol

Wouter Mol is de winnaar Sena Grote Prijs van Rotterdam 2016. De jury vond de composities verrassend en vol mooie melodieën. Geïnspireerd door Radiohead, Jeff Buckley en Remy van Kesteren vullen ze de ruimte met verstilde tot expressieve songs. Hiermee wekt Wouter Mol een spanning op die je niet kunt grijpen, maar waar je wel door gegrepen wordt.
 


 

 

 
 
 
  • Cultuur Fonds Leiden
  • OntdekLeiden stad van ontdekkingen
  • Fonds1818
  • SHWJ
  • Forzavital
  • Ogimivital
  • Stichting werk en ondernemen
  • Roundtable
  • Stago