Leidse hofjes concerten 2018
Leidse hofjes concerten 2013
 
 
 

 


 

BIOGRAFIEËN OP ALFABET (VOORNAMEN OF ENSEMBLE/GROEP)

Overzicht van artiesten op de Leidse Hofjesconcerten 2018

 
 

Afke Wijma

Afke is een echte muzikale duizendpoot. De concertpianiste componeert, speelt kindervoorstellingen en is presentator en pianist in de Classic Express, de rijdende concertzaal van Stichting Prinses Christina Concours. Al op jonge leeftijd werd Afke geraakt door het geluid van de piano. Tijdens haar studie aan het conservatorium ontdekte ze al snel haar passie voor kamermuziek. Sindsdien beklimt zij podia in binnen en buitenland met verschillende musici waaronder Joke Wijma (hoorn) en Elsbeth de Jong (altviool).
Haar liefde voor Frans repertoire werd aangewakkerd in Parijs, waar zij van 2006 tot 2008 piano studeerde en orkestratie bij componist Guillaume Connesson. Zij presenteerd de kindervoorstelling: 'Het Mysterie van het Verdwenen Geluid'.


Arno van Wijk

Arno studeerde aan het Utrechts Conservatorium waar hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus Orgel behaalde. Tevens behaalde hij aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht het Praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel. Arno is stadsorganist van Goes en dirigent van ‘Koninklijke Oratoriumvereniging Middelburg’ en vrouwenkoor ‘Sans Farces’. Inmiddels zijn er acht solo-CD’s uitgebracht. Meest recent is de CD (opgenomen in de Maria Magdalenakerk in Goes) met orgelwerken van Paul Chr. van Westering.


Bélan

Monir en Nariman Goran zijn twee broers uit Koerdistan Irak en vormen samen de groep ‘Bélan’. Bélan betekent ‘ontheemd’. Zij brengen traditionele Koerdische muziek ten gehore die voor Westerse oren toegankelijk is gemaakt.


Bernd Brackman

De pianist Bernd Brackman (1960) begon zijn pianostudie op vierjarige leeftijd bij zijn moeder Frieda Brackman-Hoogerwerf. Hij vervolgde zijn opleiding bij de bekende Jaap Spaanderman, bij wie hij studeerde tot het behalen van zijn gymnasiumdiploma in 1978. In deze periode wijdde hij zich eveneens intensief aan de studie van harmonie, contrapunt, analyse en compositie en won tussen 1971 en 1975 vier keer het Jeugd Muziek Concours voor Noord-Holland. Hierna studeerde hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1985 met groot succes afstudeerde. Sindsdien treedt hij veelvuldig op als solist en kamermuziekspeler in binnen- en buitenland. Daarnaast begeleidt hij talentvolle jonge musici op het podium.

Black Tie Trio

Black Tie Trio is een jazz trio ontstaan door studenten van het Conservatoirum van Rotterdam. Het trio bestaat uit Floris Windey (trompet), Marijn van de Ven (contrabas) en Zoltan Polgar (gitaar) en speelt leuke en herkenbare jazzmuziek die iedereen aanspreekt. Black tie trio is een internationale mix van muzikanten uit Nederlad, Hongarije en België.

Cheng Quartet

Het Cheng Quartet bestaat uit Hui-Wen Cheng (viool), Wan-Ru Cheng (viool), Shih-Hsien Tsai (altviool) en Sheng-Chiun Lin (cello) en ze zijn allemaal afkomstig uit Taiwan. Het Cheng quartet volgen een strijkkwartetopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Coal Harbour: Crossing the Canal

Sprekende melodieën, rauwe klanken, avontuurlijke improvisaties. Door op brutale wijze invloeden uit verschillende muzikale tradities te vermengen komt Coal Harbour op een gedurfde manier aan een eigen klank die tot de verbeelding spreekt. Coal Harbour is een collectief dat de grenzen verkent tussen klassiek gecomponeerde muziek en jazz muziek. De combinatie van strijkers, blazers en een ritmesectie geeft de band de mogelijkheid om een stevig orkestraal geluid te combineren met intiem en ingetogen samenspel.

Duo/Trio a Pizzico

Suzanne Zijderveld (harp) en Ferdinand Binnendijk (mandoline) spelen sinds 2014 samen als Duo Corelli. In 2015 wonnen ze het Tristan Keuris Kamermuziekconcours. Sinds 2018 werken ze samen met Noortje Vredeveld (gitaar) en zijn als 'Trio a Pizzico' een nieuwe muzikale weg ingeslagen met een programma vol swingende klassieke muziek, waarin Spaanse of Latijns-Amerikaanse invloeden duidelijk te horen zijn. Op 1e Pinksterdag spelen ze Noortje Vredeveld en Ferdinand Binnendijk als duo en op 2e Pinksterdag spelen ze als trio.

Duo C Kwadraat

De 2 C’s van Duo C Kwadraat kennen elkaar van jongs af aan en delen vele jeugdherinneringen, waaronder muzikale. Hun inspiratie halen ze uit klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Hun gezamenlijke reizen naar onder andere Turkije, Iran, Pakistan en India inspireerden hen een mix van muziek tot een uniek eigen geluid te maken. Een stijl die uitdrukking geeft aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet en zich zodoende leent voor dansen, maar ook voor dromen.

Elise Besemer

Elise Besemer (1994, Rotterdam) speelt vanaf haar vijfde viool. Tot 2007 kreeg ze les van Hélène van Leeuwen (Jong Talentafdeling van het Conservatorium van Codarts Rotterdam), daarna, tot 2013 bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek (Sweelinck Academie, Conservatorium van Amsterdam). Sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta (Koninklijk Conservatorium in Den Haag). Elise won diverse prijzen en bereikte in 2016 de finale van het prestigieuze Nederlandse Vioolconcours Oskar Back (2016). Het oordeel van de jury was: ‘Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk.

Ephraim van IJzerlooij

Ephraim (1983) studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium den Haag. Zijn eindexamen Master of Music in 2009 werd gewaardeerd met een negen, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel. Een toegewijd kamermusicus en inmiddels ook cellodocent. Hij vertolkt zijn visie over de samenhang en verborgen meerstemmigheid in de suites van Bach.

Eva van den Bosch

Eva van den Bosch is een bevlogen verhalenverteller. Haar sterke persoonlijkheid heeft een authentieke invloed op haar voorstellingen, waarin zang en theatertekst de boventoon voeren. Rondom het podium is zij conceptontwikkelaar en tekstschrijver. Eva studeerde in 2013 af aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem. Haar afstudeervoorstelling 'Woest...eindig' werd bekroond als Finest of the Finals 2013. In 2017 ontving Eva de Nieuwe Makers subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Tijdens het tweejarig traject dat aan deze subsidie verbonden is, krijgt Eva de kans drie voorstellingen te maken en (prive)lessen te volgen bij de Nederlandse artiesten die haar het meeste inspireren.

Femke Huizinga

Femke studeerde in 2012 met een negen af in barokviool en barokaltviool bij Antoinette Lohmann aan het Utrechts Conservatorium. Sindsdien speelt ze bij vooraanstaande orkesten zoals de Nederlandse Bachvereniging en Anima Eterna. Als ondernemend kamermusicus is ze mede-oprichtster van o.a. strijktrio Gesto Antico en duo La Corella.

Ferdinand Binnendijk (Duo/Trio a Pizzico)

Ferdinand (1991) rondde in 2016 succesvol zijn masteropleiding mandoline en liuto cantabile af aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle. Alex Timmerman was zijn docent, al vanaf zijn eerste mandoline lessen -op vierjarige leeftijd! Hij bespeelt een Embergher 5-bis solisten-model mandoline, een uniek en buitengewoon instrument.

Flora Tandi

Flora Tandi is een van Hongarije’s meest getalenteerde jonge zangeressen. Er zijn reeds twee albums van haar verschenen. Naast haar vele optredens in Hongarije trad Flora inmiddels ook op in Frankrijk, België en Nederland.

Floris van Dam

Floris (1995) is eerstejaars master piano-student aan het Codarts, Rotterdams Conservatorium. Hij werd toegelaten op de Jong Talentklas van het Fontys Conservatorium in Tilburg (Young Musicians Academy), waar hij Janneke Steinmann (klarinet) en Linde Verjans (viool) leerde kennen. Als trio waren zij prijswinnaars van het Prinses Christina Concours in 2012, waarna ze via dit concours uitgenodigd werden om in Griekenland op te treden.

Franciska Dukel

Franciska Dukel is pianiste, zangeres en musicologe met een indrukwekkende staat van dienst. Zij soleerde veelvuldig als mezzosopraan bij tal van gerenommeerde orkesten en ensembles onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Hartmuth Haenchen, Valery Gergiev, Simon Rattle en Vladimir Jurowsky. De laatste jaren verenigt zij haar kwaliteiten in thematische liedprogramma’s waarbij de liederen niet alleen door haar worden gezongen en begeleid maar ook ingeleid.

Hadewich De Meester (Prinses Christina Concours)

Hadewich (1995) startte haar opleiding zang aan de Stedelijke Muziekacademie te Sint-Niklaas in België. Zij werd finaliste van het Prinses Christina Concours 2016 in de regio Zuid-Holland, bekroond met een solistisch optreden in samenwerking met het Viotta Jeugdorkest Rotterdam. Samen met Tim de Vries en Floris van Dam verzorgde zij in april 2017 een concerttournee in diverse steden in Canada en de Verenigde Staten, op uitnodiging van de Nederlandse Ambassades.

Hanna Shybayeva

Hanna (Minsk,1979) begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. In 1999 kwam zij naar Nederland waar zij studeerde bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2005 behaalde zij haar graad als Master of Music met de hoogste onderscheiding. In de loop der jaren won zij vele prijzen op internationale concoursen en had zij een druk schema met muziekfestivals, solo-recitals en optredens met orkesten in Europa, Rusland, en de VS.

Het Leids Kamerkoor

Het Leids kamerkoor, onder leiding van dirigent Jeroen Spitteler, heeft een divers repertoire van middeleeuwse tot hedendaagse muziek. Vaak zingt het koor a capella, maar soms met instrumentale begeleiding. Ook grotere werken met orkest staan nu en dan op het programma. Dit jaar bestaat het Leids Kamerkoor dertig jaar en dat wordt gevierd met de uitvoering in november van de Petite Messe Solennelle van Rossini.

Het Mysterie van het Verdwenen Geluid

‘Het Mysterie van het Verdwenen Geluid’ is een voorstelling vol film, live muziek en interactie. De kinderen worden zelf hoofdrolspelers in een spannend verhaal dat zich zowel op het filmscherm als live in de zaal afspeelt. Het lijkt een normaal concert te worden, maar niets is minder waar……! Pianiste Afke Wijma geeft met haar muziekvrienden uit de Muziek Wereld een concert in de bibliotheek van Leiden. Maar het loopt helemaal anders…..

Het Zingend Hart

Het Zingend Hart is een Leids kamerkoor, met een voorkeur voor bijzondere gelegenheden en locaties en geënsceneerde uitvoeringen, waarbij ze alle zintuigen van het publiek willen prikkelen en regelmatig samenwerken met een regisseur. Koorzang en theater gaan hand in hand. Raiden is het enige Yosakoi team van Nederland. Yosakoi is een vorm van Japanse festival dans waarin veel vrolijke en sierlijke, maar ook krachtige bewegingen voorkomen. Het Zingend Hart zal de Voorstelling 'Von Siebold op zoek naar het echte Oosten' uitvoeren.

Izhar Elias

Izhar (Amsterdam, 1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.  Als solist werkte hij met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland. Onlangs bracht Izhar zijn tiende album uit: “Guitar Vibes”, met werken voor gitaar en strijkers. Izhar Elias studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de 'Accademia di Studi Superiori l´Ottocento' bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek).

K&G3 Leiden

Sinds 1 augustus 1994 is het podiumorkest K&G 3 een vaste waarde binnen de vereniging. K&G 3 werd opgericht als vervolg op de in oktober 1983 opgerichte en op 6 juni 1993 opgeheven “Stageband”. Een andere bezetting en muziekkeuze maken van K&G 3 een volwaardige loot van de vereniging die meerdere malen per jaar concert-optredens verzorgt. De 40 leden van K&G 3 repeteren iedere maandagavond o.l.v. hun instructeur/dirigent René Leckie. De muziek bestaat uit musical-, film-, pop-, latin- en dansmuziek maar ballades en klassieke muziek worden ook gespeeld. De bezetting bestaat uit trompetten, trombones, baritons, bassen, saxen, dwarsfluiten, een basgitaar en slagwerk. De leiding van het orkest is in handen van Tjeerd Haasbroek (bestuurslid) en René Truijers, beide al meer dan 40 jaar lid van K&G. Het orkest bestaat grotendeels uit leden die vele jaren hun sporen hebben verdiend bij Jong K&G en de S&MB K&G, sommige al meer dan 30 of 40 jaar. Daarnaast bestaat het orkest uit leden die bij andere orkesten hun sporen hebben verdiend. Samen vele jaren muzikale ervaring en dat is te merken aan het steeds maar weer stijgende niveau van dit orkest.

Katwijks Christelijk Mannenkoor 'Jubilate'

Het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate werd opgericht d.d. 11 november 1953 in Katwijk aan Zee. Het koor telt meer dan 200 leden en is daarmee het grootste mannenkoor van Nederland. De grote afwisseling in het programma, de hechte onderlinge sfeer en het niveau van directie en concerten zijn hier debet aan. De maandagavond staat in het teken van ‘de Wereld die Jubilate heet’ en het is gebleken dat velen dit ervaren als een voortreffelijke wijze van het inluiden van de week. De lp’s en cd’s van het koor vonden hun weg in vele gezinnen, een gouden plaat is een bijzonder blijk van waardering van een dankbaar publiek en de beloning voor het streven naar bijzondere opnamen, vaak met unieke orkestbegeleiding. De zomerconcerten met steeds een ander thema staan borg voor een heerlijk avondje uit. De kerstconcerten betekenen momenten van bezinning en een waardevolle traditie. Bijzonder is dat de vaste locatie voor de jubileumconcerten Het Concertgebouw is. Katwijk trekt dan met een grote karavaan bussen naar Amsterdam.

Key2Singing (o.l.v. Margot Kalse)

Voor het project Tudors, Tunes and Tears heeft Margot Kalse een koor samengesteld en diverse kleine ensembles. Het koor zingt Anthems van Purcell, begeleid door theorbe. De consort songs van William Byrd worden begeleid door ‘Consort of Viols’( viola da gamba consort) en luit. De liederen van John Dowland worden solo uitgevoerd én in vocale kwartetten, al dan niet begeleid door gamba consort en luit. Margot Kalse voelt zich zowel in de oude muziek als in de klassieke, romantische en moderne muziek thuis. Zij studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium en specialiseerde zich vervolgens aan het Fontys Conservatorium te Tilburg in de vroege vocale muziek. Daarna werd zij nog enkele jaren gecoacht door Xenia Meijer. Zij zingt in vele stijlen, van het Gregoriaans tot en met hedendaags repertoire, zowel als solist als in ensembleverband.

Klarinetensemble Lignum

Lignum is een Leids klarinetensemble. Dat is een bijzonder type orkest, in het Engels ook wel “clarinet choir” genoemd en bestaat uit ongeveer 16 gedreven klarinettisten. Zowel de hoge esklarinet als de lage contrabasklarinet zijn vertegenwoordigd; de bes-, alt- en basklarinet maken het brede spectrum compleet. We spelen als compleet ensemble en als de gelegenheid erom vraagt in kleinere (octet) bezetting.

Laurens de Man

Laurens (1993) studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam alwaar hij zowel voor orgel (2016) als voor piano (2017) cum laude slaagde. Hij heeft diverse prijzen gewonnen waaronder in 2017 de eerste-, publieks- én Jan Welmers prijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen.

Levan Tskhadadze

Levan Tskhadadze wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke jonge musici van Georgië. Hij werd geboren in Tbilisi in 1983 en studeerde aan de E. Mikeladze School of Instrumental Music en het Staatsconservatorium V.Sarajishvili Tbilisi bij Davit Jishkariani. Levan vervolgde zijn opleiding in Amsterdam en in Nice bij Harmen de Boer en Michel Lethiec. Hij behaalde zijn Master in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens zijn studie won Levan Tskhadadze vele prijzen, waaronder het Francois Leleux Wind Competition in Tbilisi. Levan is oprichter en artistiek directeur van het Tbilisi Wind Festival en mede oprichter van de Chiatura Music Academy, waar hij samnewerkt met gezaghebbende college blaasinstrumentalisten als Radovan Vlatkovic, Maurice Bourgue, Sergio Azzoloni en vele anderen.

Manito

Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Hij speelt naar eigen zeggen ‘hoe de sterren staan en de wind waait’. Zijn spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende ‘Manitas de Plata’.

Martijn Boom (Prinses Christina Concours)

Martijn (1998) studeert sinds september 2015 aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2013 en 2015 was Martijn prijswinnaar van het Prinses Christina Concours: in 2015 behaalde hij in de Nationale Finale een 2e prijs en de KPMG Persprijs. Mede dankzij deze finaleplaats mocht hij deelnemen aan de Keiko Abe Lausanne International Marimba Academy 2015 en 2017. Ook volgde hij masterclasses bij het Tchiki Duo, Jean Geoffroy, Nancy Zeltsman, Marinus Komst en Eric Sammut. Martijn heeft o.a. gespeeld bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Studenten Orkest en het JeugdOrkest Nederland. Mede dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds speelt Martijn op een Adams Alpha marimba.

Martijn Pepels (Blazer Orkest)

Martijn Pepels (1978) begon zijn professionele muzikale loopbaan in 1998 aan het Conservatorium te Maastricht. Hij studeerde Slagwerk bij Pieter Janssen en Werner Otten. In 2004 ging Martijn HaFa-Directie studeren aan het Conservatorium Maastricht en in 2008 startte Martijn daar ook een Masteropleiding HaFa-Directie. Martijn doorliep diverse masterclasses, onder andere bij het Royal Northern College of Music uit Manchester. In 2009 nam hij deel aan een masterclass van het ‘Danube Symphony Orchestra’ te Boedapest. In 2012, 2013 en 2014 nam hij deel aan een masterclass van het ’MÁV Symphony Orchestra’, eveneens te Boedapest. Hierbij won hij in 2014 de tweede prijs. In 2010, 2011 en 2012 had Martijn de muzikale leiding over het Zomerorkest Nederland.

Maurice van Schoonhoven

Maurice van Schoonhoven (1984) studeerde bij Bernd Brackman in Amsterdam, bij Maria João Pires in Portugal, en 
in Berlijn bij de Russische pianiste Elena Richter, voormalig assistent van de vermaarde Heinrich Neuhaus. Masterclasses 
volgde hij onder andere bij Jan Wijn, Mikhail Voskresensky, Emanuel Ax, Wibi Soerjadi, Stephen Kovacevich, Jan Marisse Huizing
en Leslie Howard. Dit werd met allerlei prijzen bekroond: zo won hij in 2001 de Rotterdamse Pianodriedaagse, in 2002 het vermaarde Königin Sophie Charlotte Concours in Duitsland, en in 2004 het Theater aan de Paradeconcours te Den Bosch. Hij speelt veelvuldig in binnen- en buitenland. Zo voerde hij in 2003 het Dubbelconcert van Mozart uit met Hannes Minnaar en nam hij een cd op met werken van Jan van Amerongen. Zijn repertoire is breed, met een accent op de grote romantische pianoliteratuur.
 

Mokum Symphony

Het Mokum Symphony opent de poort naar het verleden door zich te laten inspireren door de zielvolle speelstijl van de periode 1900-1940. Net als dichters, schrijvers, beeldende kunstenaars, componisten, architecten en zelfs auto-ontwerpers kunnen ook uitvoerende musici waardevolle uit beeld verdwenen stijlen uit het verleden toepassen om hun eigentijdse kunstvorm te verrijken. Mokum Symphony toonde met het geven van kamermuziek- en symfonische concerten, masterclasses en lezingen aan, dat het musiceren met gebruikmaking van die bepaalde vooroorlogse stijlelementen het muziekmaken persoonlijker, vrijer, zangeriger en avontuurlijker maakt. Het gevoel, de emotie, de klankkleur staan daarbij centraal. De communicatie en verbondenheid met het publiek heeft veel baat bij deze speelstijl. De grootste inspiratie voor Mokum Symphony is het op historische opnames vastgelegde erfgoed van dirigent Willem Mengelberg (1871-1951).

Monica Coronado

Mónica Coronado woont zo’n 10 jaar in Nederland. Ze begeleidt zichzelf op gitaar. Met heldere stem zingt zij haar verhalen, verzameld en beleefd in haar zwervend bestaan als muzikant. Haar muziek is golvend, warm, ritmisch en optimistisch van toon. In haar liederen worden onderwerpen als liefde, strijd, maar ook onbegrip in een warme deken gewikkeld. Muziekstromingen zoals
flamenco, jazz, pop en Latin zijn haar inspiratiebronnen.

Mrs.Darcy

Vrouwenkoor Mrs. Darcy werd opgericht in de zomer van 1995, door leden van het Leidse Studentenkoor Collegium Musicum, aanvankelijk als kwartet. Sinds de zomer van 1999 bestaat het uit acht vrouwenstemmen. De naam van het ensemble is ontleend aan het boek 'Pride and Prejudice' van de Britse schrijfster Jane Austen. Het repertoire van Mrs. Darcy is zeer divers en beslaat zowel arrangementen van popsongs als spirituals en klassieke werken. Mrs. Darcy nam eerder aan diverse internationale koorfestivals deel (Noorwegen, Spanje en Italië). In 2008 ontving het ensemble bij het Korenfestival in het Zwitserse Montreux de eerste prijs.

NJSO (Nederlands Jeugd Strijkorkest)

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest is hét strijkorkest voor talentvolle strijkers tussen de 12 en 21 jaar. Onder de leden bevinden zich leerlingen van jong-talentklassen of vooropleidingen van de conservatoria, alsmede leerlingen van privé docenten en muziekscholen. Het orkest studeert drie programma´s per jaar in. Elk project wordt afgesloten met een reeks concerten op belangrijke podia in Nederland en daarbuiten. Repetities en concerten staan onder leiding van violist en dirigent Carel den Hertog. Deze zal voorafgaand aan elk stuk een korte toelichting geven.

Noortje Vredeveld (Duo/Trio a Pizzico)

Noortje rondde in 2015 haar bachelor cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan ditzelfde conservatorium behaalde zij in 2017 haar masterdiploma met het cijfer 9. Daarnaast kreeg Noortje in 2016 de prijs voor beste Nederlandse deelnemer aan het internationaal gitaarconcours Twente.

Onder Professoren: Trio Profundo

Dit trio bestaat uit muzikaal getalenteerde leraren van de Universiteit van Leiden.

Opera Dolleboelja

Opera Dolleboelja werd opgericht in 2009 en wordt geleid door creatief duizendpoot Ron Vervuurt. De missie is het genre opera toegankelijk maken voor een breed publiek, met nieuwe verhalen en bekende klassieke muziek. Ook in eerdere edities van de Leidse Hofjesconcerten is Opera Dolleboelja te horen en zien geweest. ‘Wat een Feest!’ beleefde haar première tijdens het laatste Grachtenfestival te Amsterdam.Opera Dolleboelja werkt in een kleine bezetting van 2 zangers en 1 pianist.

Out of Skin

Wouter Mol, Maartje Gilissen en Margot Kersing wonnen in november 2016 de ‘SENA Grote Prijs Van Rotterdam 2016’ in de categorie ‘Singer-Songwriter’. Waar Wouter eerst alleen was, heeft Out Of Skin zich nu ontwikkeld tot een driekoppig performance team. Een optreden van Out Of Skin is ruimtelijk, ongrijpbaar en ontvouwt zich gedurende de show van verstild naar expressief. ‘Kom uit je schulp en kijk eens naar binnen bij Out Of Skin'!

Pedro Diaz & Emilio Parrilla

Pedro Diaz (gitaar/zang) en Emilio Parrilla (klarinet) brengen Latijns-Amerikaanse-, jazz- en kamermuziek samen aan de hand van een verzameling korte muzikale verhalen verpakt in nostalgie en met liefde voor het leven. Een band creëren tussen de musici en luisteraar, om zo in een hechte en ontspannen sfeer te genieten. Dit duo neemt afstand van conventies en brengt een ode aan gevoel. In 2016 namen ze hun eerste album "Un Sorbito de Cafe" op.

Percussie Koninklijk Conservatorium den Haag

Deze groep getalenteerde percussie studenten is zeer divers en vormt een perfecte mix van culturen en kwaliteiten. Met veel enthousiasme delen de studenten hun diversiteit met het luisterend publiek. De groep bestaat uit Antonio Bove, David Alonso Cid, Lodewijk Bles en Ricardo Oliveira. Hun percussie-instrumenten bestaan uit marimba, vibrafoon, bongo’s & Japanse drums.

Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours realiseert al vijftig jaar concoursen voor jongeren. Jaarlijks telt het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek ongeveer 400 deelnemers. Ook zijn er edities van het Prinses Christina Concours voor jonge componisten en jazzmuzikanten. Deelnemers aan de concoursen maken kans op mooie prijzen. Na het concours worden prijswinnaars begeleid. Het Prinses Christina Concours organiseert elk jaar ongeveer 1500 podiumbeurten waarmee prijswinnaars podiumervaring opdoen.

Robert Sinha

Robert (gitarist en componist) studeerde in 2006 af aan het Koninklijk Conservatorium den Haag. In Hongarije staat hij bekend om zijn wereldmuziek projecten. Robert geeft wereldwijd concerten en zijn optreden tijdens de ‘Hungarian National Day’ op de Expo Zaragoza in Spanje - in bijzijn van de Hongaarse president - werd live uitgezonden op televisie.

Rodion Trio

Het Rodion Trio heeft in korte tijd naam gemaakt als een ensemble dat aan de hand van muzikale of literaire thema’s met verrassende programma’s komt. Er zijn nauwelijks composities geschreven voor de bezetting van klarinet, saxofoon en piano, maar dat heeft het Rodion Trio opgelost door eigen arrangementen te maken. Hierdoor gaat er een nieuwe wereld aan muzikale mogelijkheden open. De arrangementen maken het mogelijk om (bekende) klassieke werken opnieuw te interpreteren en in een nieuwe vorm aan het publiek te presenteren.

Sebastiaan Kemner

Sebastiaan Kemner (1990) studeerde bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager en Ben van Dijk aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam. In 2015 voltooide hij zijn Master studies met de hoogste onderscheiding. Tussen 2012 en 2014 maakte Sebastiaan ook deel uit van de prestigieuze Herbert von Karajan Akademie der Berliner Philharmoniker, in een tweejarige stage bij het beroemde Berlijnse orkest. Sebastiaan won prijzen op verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het Prinses Christina Concours en de Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 2013 won Sebastiaan de Aeolus Internationale Competitie voor blaasinstrumenten in Düsseldorf, één van de belangrijkste wedstrijden voor zijn instrument.

Sedenka (o.l.v. Liduin Stumpel)

Balkan vrouwen ensemble sinds 2010. De vrouwen delen hun passie voor de typerende opzwepende ritmes en wringende harmonieën van muziek uit de Balkan en omringende landen. Onder leiding van Liduin Stumpel brengt Sedenka een divers repertoire met een breed scala aan kleuren en sferen. Sedenka verklankt een keur aan emoties met liederen die belangrijke rituelen begeleiden, zoals doop of bruiloft. Vrolijke dansmuziek, afgewisseld met een werk-of strijdlied en melancholieke liedjes vol verlangen.

Suzanne Sanders

De Suzanne Sanders band maakt mystieke dromerige popmuziek met invloeden van folk- en Keltische muziek. De band werkt veel samen met diverse kunstenaars. Zo werkten zij voor de muziekvideo van 'Creature In The Night' samen met dansers en in de muziekvideo 'Better Dream On' met beeldende kunstenaars. In mei 2017 bracht de band haar eerste album 'MyStorieS' uit.

Suzanne Zuiderveld (Trio a Pizzico)

Suzanne volgde haar bachelor aan Codarts Rotterdam en haar master aan ArtEZ Conservatorium Zwolle. Als soliste won ze de tweede prijs bij het IJssel Concours en kreeg een Eervolle Vermelding bij het Prinses Christina Concours. In 2012 was ze te horen tijdens het Gouden Harpen Gala, waarbij ze een ode speelde aan Racoon. Ze heeft diverse keren bij radio 4 gespeeld voor de programma’s VIRUS en OPIUM. Suzanne is actief in drie kamermuziekensembles (Duo Corelli, Duo Fantasia en Triangulum Ensemble). Duo Corelli werd in 2015 winnaar van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en was o.a. te horen op het Grachtenfestival Amsterdam, de Reestdal concerten en het Leidse Hofjesconcerten festival 2016.

The Bucket Boyz

Drie straatmuzikanten uit Amsterdam en Martin/Tennessee die oude traditionele Americana met een rock-'n-roll/punk attitude combineren. De stijl noemen zij Blauwe Prullenbak oftewel Blue Trash. Met een banjo, Chinese eetstokjes, een jerry-can bas, en drie stemmen vertellen zij een muzikaal verhaal over hun avonturen als straatmuzikanten. Hun performance is opzwepend, inspirerend en maakt dat jong en oud niet stil kan blijven zitten.

Théotime Voisin

Théotime (Montpellier, 1992) begon zijn studie contrabas bij Jean Ané in Montpellier en vervolgde zijn studie bij Bernard Cazauran (Lyon), Alberto Bocini (Geneva), Rinat Ibragimov (Bern) en Božo Paradžik (Freiburg). Hij won diverse internationale concoursen. Zijn eerste CD “Contre-Jour, French music for Double Bass” verscheen in 2013. Hij was 1ste contrabassist bij het ‘Orchestre National du Capitole de Toulouse’ (2015-2016) en sinds oktober 2016 vervangend 1ste contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Tim de Vries (Prinses Christina Concours)

Tim (2000) is geboren in Haarlem en speelt viool sinds zijn zevende. Momenteel volgt hij de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Tim heeft onder andere eerste prijzen gewonnen bij het Britten Vioolconcours in 2014 en het Prinses Christina Junior Concours in 2012. Tim won ook een 1e prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours in Haarlem, vervolgens ontving hij de publieksprijs bij de Nationale Halve Finale. Ook won hij de Zilveren Vork, gegeven door ‘Stadsschouwburg De Harmonie’ in Leeuwarden.

Trio a Pizzico

Suzanne Zijderveld (harp) en Ferdinand Binnendijk (mandoline) spelen sinds 2014 samen als Duo Corelli. In 2015 wonnen ze het Tristan Keuris Kamermuziekconcours. Sinds 2018 werken ze samen met Noortje Vredeveld (gitaar) en zijn als 'Trio a Pizzico' een nieuwe muzikale weg ingeslagen met een programma vol swingende klassieke muziek, waarin Spaanse of Latijns-Amerikaanse invloeden duidelijk te horen zijn. Op 1e Pinksterdag spelen ze Noortje Vredeveld en Ferdinand Binnendijk als duo en op 2e Pinksterdag spelen ze als trio.

Trio C tot de Derde

Trio C tot de Derde heeft hun naam te danken aan hun voornamen: Caspar Terra (klarinet), Coos Lettink (Accordeon) en Carel den Hertog (viool). Ze spelen samen klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de Balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek.

Vincent van Amsterdam

Vincent (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009) en won diverse prijzen waaronder - in 2014 - de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours.

Wendy Roobol

Sopraan Wendy Roobol is een zangeres wier repertoire zich uitstrekt van de vroege barok tot hedendaagse muziek. Tijdens haar masterstudie aan de Dutch National Opera Academy van het Koninklijk Conservatorium den Haag ontdekte ze haar liefde en talent voor opera en muziektheater. Ze soleerde onder dirigenten als Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Richard Egarr, Lucas Vis, Ed Spanjaard en Vince Mendoza.

Wim Egz Ensemble

Het Wim Egz Ensemble is een Utrechts koor dat acapella koorwerken uit alle tijden en windstreken zingt. Van een zestiende-eeuwse mis tot een moderne compositie op een tekst van Shakespeare; van een Japans visserslied tot een gezongen recept voor Chili con carne en nog veel meer.

 
 
 
  • Cultuur Fonds Leiden
  • OntdekLeiden stad van ontdekkingen
  • Fonds1818
  • SHWJ
  • Forzavital
  • Ogimivital
  • Stichting werk en ondernemen
  • Roundtable
  • Stago